Nog altijd juridische strijd over val Hoogerland - ‘schade van tonnen’

Hoogerland ligt na zijn val, veroorzaakt door een tv-auto, tussen het prikkeldraad.
Hoogerland ligt na zijn val, veroorzaakt door een tv-auto, tussen het prikkeldraad. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Vandaag verloopt het schikkingsultimatum dat namens wielrenner Johnny Hoogerland is gesteld naar aanleiding van zijn val in de Tour van vorig jaar. Een tv-auto reed hem toen het prikkeldraad in. De schadevergoeding komt naar schatting op enkele tonnen, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Tijdens de negende etappe van de Tour van vorig jaar zat Hoogerland in een kopgroep van vijf renners. Zijn kansen op een dagoverwinning werden echter abrupt verstoord door een onbezonnen actie van een van de auto’s van de Franse televisie. Die dreigde aan de linkerkant van de weg te raken en maakte daarom een ruk naar rechts, waardoor Hoogerland en Juan Antonio Flecha (Een spanjaard die voor Sky reed) op brute wijze van de weg gedrukt werden. Hoogerland belandde in het prikkeldraad. De renner liep ernstige snijwonden op en moest op 33 plaatsen worden gehecht.

‘Verantwoordelijke partijen wijzen naar elkaar’

Sinds die dag werden veel medische en juridische kosten gemaakt, en Hoogerland heeft minder inkomsten omdat hij die dag niet won en in het vervolg van de Tour gehavend op zijn fiets zat en zo zijn bolletjestrui kwijtraakte. “Als je alles gaat optellen zit je zo aan de 850.000 euro”, zegt zijn manager Aart Vierhouten vandaag in NRC. Er is echter nog geen euro betaald.

In de krant schrijven Thijs Zonneveld en Nando Boers vandaag hoe het conflict in elkaar zit:

“De verantwoordelijke partijen wijzen naar elkaar. Noch Euromedia (de werkgever van de chauffeur die het ongeluk veroorzaakte), noch Tourorganisatie ASO is bereid om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Hoogerland wordt tot zijn eigen frustratie van het kastje naar de muur gestuurd.”

Ook een ultieme poging om vóór zijn start in de Tour komende zaterdag te schikken, mislukte. Tot op de dag van vandaag is er geen tegenbod gedaan. Hoogerlands advocaat Marjan Olfers: “We hebben te maken met erg onwillige partijen – ze verschuilen zich achter elkaar. Ik vind het gênant.” Luc Geoffroy, directeur van Euromedia, zegt in een reactie dat zijn bedrijf de schade niet kan betalen. “Dan zouden we de hele Tour voor niets hebben gedaan.”

‘Gevoelloos’ nadat ze Hoogerland ‘van z’n flikker reden’

Vierhouten is verbolgen over de gang van zaken. Hij noemt Tourorganisatie ASO ‘gevoelloos’ en zegt over de houding van Euromedia: “Wat bezielt die mensen om zich zo op te stellen naar renners die ze voor hun flikker hebben gereden in de Tour?”

De zaak zal waarschijnlijk worden uitgevochten voor een Franse rechter.

Het hele artikel is vanmiddag te lezen in NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de digitale editie hier vinden.

    • Peter Zantingh