Nieuwe zege kolonisten

Voor 30 illegale appartementen die worden gesloopt krijgen joodse kolonisten er 300 terug. Maar ze zijn niet tevreden.

Jewish settlers march during a demonstration against the proposed decision to evacuate a West Bank outpost in the Ulpana neighborhood, in the West Bank settlement of Beit El near the Palestinians city of Ramallah, Monday, June 4, 2012. An Israeli official said on Saturday that Prime Minister Benjamin Netanyahu has decided to remove a West Bank outpost ahead of a court deadline, and is mulling whether to demolish the buildings or relocate them. The signs in Hebrew call on cabinet ministers to support a law preventing the evacuation. (AP Photo/Ariel Schalit) AP

Correspondent Israël

JABA/BEIT EL. Het glas van de moskee is geblakerd en gebroken. Vorige week is er – vermoedelijk door joodse kolonisten – brand gesticht in de moskee van het Palestijns dorp Jaba op de bezette Westelijke Jordaanoever. Op de buitenmuur is graffiti gespoten. Dorpeling Mahmoud Kayed weet niet precies wat er staat. „Iets over een nederzetting.” Hij kan het Hebreeuws niet lezen.

Er staat „prijskaartje” en „Ulpana oorlog”. Dat wil zeggen: dit is de prijs die de Palestijnen betalen voor hun poging via het Israëlische Hooggerechtshof hun bezit terug te krijgen. Onlangs oordeelde het Hof dat dertig appartementen van de wijk Ulpana in Beit El voor 1 juli moeten worden vernietigd, omdat ze zijn gebouwd op land van Palestijnse boeren.

De oorlogsverklaring op de moskeemuur is gericht aan het adres van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zei het vonnis te zullen uitvoeren. Voorlopig blijft oorlog echter uit. Want een etmaal na de brandstichting in de moskee tekende Netanyahu een overeenkomst met de orthodoxe kolonisten. Zij krijgen, elders in Beit El, driehonderd nieuwe appartementen als zij volgende week vrijwillig hun huizen in Ulpana verlaten.

„Zo wordt de wet gehandhaafd én de kolonistenbeweging versterkt”, aldus de premier, die eerder deze maand al de bouw van 550 huizen in andere nederzettingen goedkeurde.

Het Ulpana-akkoord wordt uitgelegd als de zoveelste knieval van de Israëlische regering voor de invloedrijke kolonistenbeweging. Israëls bondgenoten, de Verenigde Staten en Frankrijk voorop, reageerden gepikeerd.

In Israël is er ook lof voor de balanceeract van de premier. De premier kan de uitspraak van het Hof niet negeren, maar ook de kolonisten niet bruuskeren. De kolonisten zijn niet alleen diep in zijn Likud-partij geïnfiltreerd, het zijn ook zijn coalitiepartners, die met opstappen dreigen.

Bovendien moet Netanyahu oppassen voor gewelddadige confrontaties, zoals bij de ontruiming van de illegale buitenpost Amona in 2006, toen honderden kolonisten gewond raakten. Daarbij moet de premier waken voor onwelgevallige beeldvorming. De kolonisten trekken constant parallellen met razzia’s en nazi’s.

Om druk op de regering te houden hebben de kolonisten jongeren naar Ulpana gestuurd met autobanden, die goed branden. Op de parkeerplaats van Ulpana hangen twee tienermeisjes met slotjesbeugels. Ze wonen in Petach Tikva – midden in Israël – en doen deze week eindexamen. Toch sliepen ze vannacht hier. Reut Rosenbaum (17), blonde krullen, kwam om te protesteren tegen de ontruiming. „We laten zien dat we ons land niet zomaar opgeven.”

Het gaat haar niet zozeer om deze dertig appartementen, verdeeld over vijf gebouwen – ze is bang voor precedentwerking. Naar schatting 70.000 van de in totaal ruim 500.000 kolonisten wonen op privaat land van Palestijnen. Rosenbaum vindt: alle land tussen de Middellandse Zee en de Jordaan behoort de joden toe. Dat het Hooggerechtshof anders besliste noemt ze „onredelijk en immoreel”. Omdat Netanyahu naar het Hof luistert, vindt ze hem „een slappeling”.

De waterbronnen van het dorp Dura al-Qara worden al jaren bevuild. Hier wonen de Palestijnse eigenaren van het land van Ulpana. Ze kunnen vanuit hun dorp hun grond zien liggen. En daarbij zal het waarschijnlijk blijven. Het is uitgesloten dat Palestijnen aan de rand van Beit El hun land kunnen bewerken. Te gevaarlijk.

Nadat hij het verhaal van Ulpana heeft gehoord, wil Mahmoud Kayed nog één ding weten: „Als de kolonisten hun regering willen treffen, waarom steken ze geen synagoge in brand?”

    • Leonie van Nierop