Zware veroordeling NAVO voor neerhalen Turks vliegtuig door Syrië

Osman Orsal
Osman Orsal Een Turks F4-gevechtsvliegtuig tijdens een oefening boven Izmir. Een toestel van hetzelfde type werd vrijdag in het Syrische luchtruim neergehaald door troepen van Assad. Foto Reuters / Osman Orsal

De NAVO veroordeelt Syrië ten zeerste voor het neerschieten van het Turkse gevechtsvliegtuig afgelopen vrijdag. Volgens het bondgenootschap is dit incident “onacceptabel” en eist daarom stappen van Damascus om toekomstige incidenten te voorkomen.

Dat zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen in Brussel tijdens een persconferentie over de oplopende spanningen tussen Turkije en Syrië. Vertegenwoordigers van de 28 lidstaten waarin in de Europese hoofdstad bijeen om te praten over het incident. Turkije had deze vergadering aangevraagd.

Rasmussen noemde het internationale incident een nieuw voorbeeld van het Syrische “gebrek aan respect voor internationale normen, vrede, veiligheid en mensenlevens”

NAVO heeft niet gesproken over ingrijpen

Volgens Rasmussen waren de landen onverdeeld in hun veroordeling, maar liet weten dat artikel 5 van het NAVO-handvest niet besproken was tijdens de ontmoeting. Deze bepaling beschrijft hoe een aanval op een van de lidstaten, gezien wordt als een aanval op het geheel van de NAVO.

Voor de persconferentie van Rasmussen sprak de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn parlement toe over het incident. In sterke verwoordingen zei hij dat de Turkse “kalmte in deze kwestie niet gezien moest worden als zwakte”. Erdogan zei vanaf nu elk Syrisch element dat de Turkse grens nadert, te zien als een bedreiging.

Sterke taal Erdogan, maar blijft bij kabaal

Turkije wil internationaal niet afgaan na dit incident en slaat daarom sterke taal uit, maar het wil niet in het conflict in Syrië gezogen worden, vertelde onze correspondent Bram Vermeulen al eerder vanochtend. Volgens hem zal het niet komen tot een militaire interventie. Vermeulen:

“Erdogan gebruikt ongelofelijk veel woorden, maar doet feitelijk niets. De quote van de dag is dat de Turken zeggen dat hun ‘kalme reactie niet moet worden gezien als zwakte’. Het is veel lawaai maken, wat er waarschijnlijk op neerkomt dat de Turken hun grenzen sterker zullen bewaken.”

Hoewel het misschien wel zo lijkt, zet Erdogan met zijn uitspraken geen druk op de NAVO om in te grijpen in Syrië, benadrukt diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel. Met de zware veroordeling van Rasmussen schaart de NAVO zich achter Turkije, maar beide zullen niet overgaan tot een interventie in het conflict.

De Europese Unie zag in het incident een mogelijkheid om de sancties tegen Syrië aan te scherpen: