Nationale politie krijgt tien regio's en 43 districten

De nieuwe nationale politie gaat bestaan uit tien regio’s en 43 districten. Over die districten zijn 168 basisteams verdeeld.

Dat staat in het ‘inrichtingsplan’ voor het nieuwe landelijke politiekorps. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat gisteren naar de Eerste Kamer gestuurd.

De regio Amsterdam wordt volgens die plannen verdeeld over vier districten, Den Haag over zeven. Noord-Nederland gaat uit drie districten bestaan, Limburg ook en Oost-Nederland uit vijf.

Ook de omvang van het personeelsbestand van de basisteams varieert: er zijn tussen de 60 en 200 fulltimebanen. Eén basisteam kan meerdere gemeenten omvatten, en één team zou ook alleen een deel van de gemeente kunnen beslaan, zoals het geval bij de grotere steden.

Zoals het er nu uitziet, bespreekt de Eerste Kamer volgende week maandag en dinsdag de voorstellen van minister Opstelten. Eén van de voorwaarden daarvoor was dat de senaat het inrichtingsplan op tijd binnen zou krijgen.

De Tweede Kamer stemde in december unaniem in met het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer is een stuk kritischer.

Vooral PvdA en D66 hebben nog twijfels over de inhoud van de Politiewet, en wilden daarom het inrichtingsplan inzien. Ze hadden onder andere kritiek op de volgens hen te zelfstandige positie van de korpschef onder het nieuwe bestel.

Opstelten heeft naar aanleiding van die eerdere vragen en kritiek de Eerste Kamer toegezegd dat hij later met een ‘veegwet’ komt, met een „aantal wijzigingen die zo snel mogelijk na aanvaarding van het wetsvoorstel zullen worden ingediend”.

De Eerste Kamer had ook kritiek op de rol en legitimiteit van de regioburgemeesters.

Die regioburgemeester zou bij conflicten tussen de burgemeesters binnen één van de tien regio’s de knoop moeten doorhakken over bijvoorbeeld inzet van politieagenten. Die regioburgemeester zou automatisch de burgemeester van de grootste gemeente zijn.

Opstelten heeft nu beloofd dat de burgemeesters van de regionale eenheid een aanbeveling mogen doen wie er regioburgemeester wordt.