Moody’s waardeert 28 Spaanse banken af

Naar aanleiding van de officiële aanvraag voor noodsteun, waardeerde Moody's 28 Spaanse banken af. Foto AFP / Thomas Coex

Kredietbeoordelaar Moody’s Investor Service verlaagde gisteravond de kredietwaardigheid van 28 Spaanse banken. Volgens het bedrijf bemoeilijkt de verzwakte financiële positie van de Spaanse regering het nakomen van afspraken met schuldeisers.

Daarnaast denkt Moody’s dat het Zuid-Europese land kwetsbaar is voor verliezen uit de geknapte Spaanse huizenmarktbubbel, meldt persbureau AP. De beslissing van de kredietbeoordelaar komt niet onverwacht, gisteren waarschuwde het bedrijf hiervoor nadat Spanje officieel financiële steun had aangevraagd bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds voor de noodlijdende banken in het land.

‘Spanje vraagt tussen 51 en 62 miljard steun’

Hoeveel Spanje zal vragen van het noodfonds is nog onduidelijk. Uit de onderzoeken van twee externe adviesbureaus bleek vorige week dat zwakke Spaanse banken tussen de 51 en 62 miljard euro nodig hebben. Spanje wilde de resultaten van deze onderzoek afwachten voordat het land formeel een aanvraag zou doen voor financiële steun.

Na Spanje vraagt ook Cyprus noodsteun aan

De markten reageerden gisteren met verlies en de rentes op Spaanse schuldenpapieren steeg, een teken van een dalend vertrouwen in Spanje om zijn schulden terug te betalen. Spanje is de vierde grootste economie in de eurozone maar kampt met een werkloosheidscijfer van bijna 25 procent. De Spaanse economie krimpt naar verwachting dit jaar met 1,7 procent.

Ook Cyprus vroeg gisteren officieel noodsteun aan. Daarmee was dit land de vijfde na Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland het vijfde land dat een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Vorig jaar kregen de Cyprioten al een noodlening van tweeënhalf miljard euro van Rusland.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis