Moeder Clijsters is bijna van de pijnbank

De Nederlandse Arantxa Rus en de Vlaamse Kim Clijsters bereikten gisteren de tweede ronde op Wimbledon. De Vlaamse is bezig aan een afscheidstournee.

Venus Williams na haar nederlaag in de eerste ronde op Wimbledon tegen Elena Vesnina.
Venus Williams na haar nederlaag in de eerste ronde op Wimbledon tegen Elena Vesnina. Foto Reuters

De afscheidstournee van Kim Clijsters is gisteren begonnen met een overwinning op de Servische Jelena Jankovic. De Vlaamse tennisster versloeg in de eerste ronde op Wimbledon de voormalige nummer één van de wereld in twee sets: 6-2 en 6-4. Met krachtige klappen vanaf de baseline verhulde de kwakkelende Belgische topspeelster haar fysieke mankementen. Alleen bij de opslag nam ze gas terug, om haar zeurende buikspier niet over te belasten.

Heel lang hoeft het lichaam niet meer op de pijnbank. Nog één keer speelt ze op Wimbledon, waar ze nog nooit won. Daarna op dezelfde locatie in Londen de Olympische Spelen, waar ze nog nooit aan meedeed. En dan komt het sluitstuk: ‘haar’ US Open. In New York won ze drie keer en verwierf ze een sterrenstatus door meteen na haar rentree in 2009 de eerste moeder-grandslamwinnares te worden sinds Evonne Goolagong in 1980.

Clijsters’ vierjarige dochter Jada toonde gisteren op de tribune meer belangstelling voor het sleutelkoord van de nanny dan voor de verrichtingen van haar moeder op court 1. Jada zal zich later wel realiseren wat een bijzondere maanden haar moeder meemaakt. De tenniswereld lijkt unaniem van oordeel dat er een groot en vooral bijzondere sympathieke kampioene gaat afzwaaien.

Maar hoe succesvol gaan haar laatste kunstjes worden? Net als in 2009 bij de US Open komt ze vanuit het relatieve niets – ze is nu nummer 47 van de wereld – en dus rijst de vraag of ze nog een keer kan stunten. „Zover loop ik niet op de zaken vooruit”, zei ze gisteravond na haar winstpartij tegen Jankovic. Met een onwillige buikspier, die Clijsters vorig jaar al eens scheurde en die haar vorige week deed besluiten zich terug te trekken uit het grastoernooi in Rosmalen, versloeg ze alvast met groot gemak Jankovic, toch een speelster uit de top twintig.

Maar Clijsters lichaam neemt steeds vaker een voorschot op het naderende afscheid. In het afgelopen half jaar kwam een scala aan fysieke malheur langs (enkel, heup, buik) – waarmee het slotjaar al deels verpest werd. „Te oud”, antwoordde de 29-jarige Vlaamse zondag op een persconferentie, op de vraag waarom ze in september definitief stopt met tennis. „Te oud althans om het spel fysiek zo te spelen zoals ik dat wil spelen.”

Dit kalenderjaar speelde ze pas zeventien tennispartijen; een enorm contrast met bijvoorbeeld het jaar 2003, waarin ze volgens sommigen roofbouw pleegde op haar lichaam door 102 enkelpartijen te spelen. En toen liet ze geen mogelijkheid onbenut ook nog vaak te dubbelen. Het kostte haar maanden herstel en pas in 2005 zou ze haar eerste grandslamtoernooi winnen. Na haar wonderlijke comeback harkte ze nog drie grandslamtitels bijeen en werd ze een curiosum als toptennisster annex moeder.

Haar enorme uitstraling bracht haar vorig jaar tot in de top twintig van invloedrijkste personen in Time Magazine. Intussen blijft ze „sorry” zeggen als buiten haar schuld iemand tegen haar opbotst. ‘Een echte moeke’, wordt ze genoemd en zij zal de laatste zijn die daar aanstoot aan neemt. Want haar toekomstplannen zijn maar op één vlak echt uitgekristalliseerd: gezinsuitbreiding. Clijsters: „Daarvoor ben ik nog steeds jong genoeg.”