Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Minder geld naar Europese ruimtevaart

ESA-astronaut Andre Kuipers, vlak voor zijn vertrek naar het ISS. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

Nederland stelt de komende jaren minder geld beschikbaar voor het Europese ruimtevaartprogramma. Het bedrag dat Nederland inlegt loopt terug van honderd miljoen euro in 2008 naar 63 miljoen euro in 2015, schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vandaag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

De vermindering van de bijdrage is een van de afspraken die VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben gemaakt in het Lenteakkoord en zou noodzakelijk zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Na aftrek van bijdragen aan verplichte programma’s blijft er voor de optionele programma’s van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) minder dan een derde over van het budget dat Nederland in 2008 beschikbaar stelde. Verhagen stelt dat de inschrijvingen voor ESA-programma’s dit najaar daarom bescheiden zullen zijn vergeleken met 2008.