Kwartje

Google eens op ‘miljard’ en lees de koppen die dat oplevert. ‘Nederlandse overheid voor 465 miljard garant.’

‘Nederlands risico hulp aan Griekenland 30 miljard.’

‘Spanje krijgt 100 miljard aan noodhulp.’

‘Nog 180 miljard nodig voor Spaanse banken.’‘Italiaanse ministeries geven 1 miljard per dag uit.’

‘Leiders Europa akkoord over impuls 130 miljard.’

‘Zeker 20 miljard extra bezuinigingen nodig.’

‘Corruptie kost EU 120 miljard.’

‘100 miljard voor ochtend rust op Spaanse beurs.’

‘G20 belooft IMF 362 miljard.’

En dat was pas één week.

De bedragen die ons nu al vier jaar lang iedere dag om de oren vliegen zijn te groot geworden om nog te bevatten. Niemand die nog begrijpt waar al dat virtuele geld vandaan komt – of waar het naartoe gaat. De financiële sector overschaduwt volgens conservatieve schattingen de reële wereldeconomie inmiddels met een factor tien. Iedere minuut vliegen er, letterlijk, triljoenen de wereld over zonder dat iemand kan uitleggen waarheen of waarvoor. De ene bank is nog niet met 16 komma zus miljard gered of de volgende heeft alweer 42 komma zoveel miljard nodig om overeind te blijven. Beleggers pompen kolossale hoeveelheden pensioengelden en spaartegoeden in financiële constructies waarvan zelfs de bedenkers niet eens meer weten waar ze voor dienen. Bankiers besturen de wereld via spreadsheets vol raadselachtige bedragen en onverstaanbaar jargon. Complete continenten bezwijken onder hun schuldenlast, overheden lenen uit het niets gecreëerde nullen om alleen al de rente te voldoen. Tussen neus en lippen door is er afgelopen weekend nog maar eens besloten 130 miljard in ‘Europa’ te pompen.

In het persbericht heette dat: een minitop.

Denkt u werkelijk dat Mark Rutte hier ook maar het begin van een oplossing voor heeft? Emiel Roemer? Hero Brinkman?

Ik heb mijn hoop gevestigd op het masterplan van de PVV: zij wil het kwartje van Kok teruggeven. 12 eurocent per liter ongelood, in the pocket.

Komt alles toch nog goed.

    • Rob Wijnberg