Kortkolom buitenland

Pakistan boos over onthoofde militairen

Islamabad. Bij een aanval van Afghaanse radicale moslims op een Pakistaanse legereenheid dicht over de grens zijn dertien Pakistaanse militairen om het leven gekomen. Zeven van hen werden onthoofd. Dit heeft het Pakistaanse leger gisteren gezegd. Volgens een woordvoerder doodde het leger op haar beurt veertien van de indringers. Het incident had afgelopen zondag plaats. Pakistan heeft er bij de Afghaanse regering en de NAVO op aangedrongen dat beiden beter de grens in de gaten moeten houden. Het incident zet de toch al gespannen betrekkingen tussen Pakistan en de VS verder onder druk. (Reuters, AP)

Golf van bomaanslagen treft Iraakse shi’ieten

Bagdad. Bij een bomontploffing in een shi’itische wijk in Hilla in het zuiden van Irak zijn gisteren negen jonge voetballers en toeschouwers om het leven gekomen. Dat hebben medische bronnen meegedeeld. De afgelopen weken is sprake van een golf van aanslagen op shi’itische doelen. Daarbij zijn meer dan 150 mensen, onder wie veel pelgrims, om het leven gekomen. De aanslagen worden toegeschreven aan sunnitische extremisten, onder wie aanhangers van Al-Qaeda-in-Irak, die erop uit zijn een nieuwe burgeroorlog te provoceren. (Reuters)

Zeven jaar cel om spotprent van profeet

Tunis. Een Tunesisch Hof van Beroep heeft gisteren de veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf bevestigd van een Tunesiër die spotprenten van de profeet Mohammed op zijn Facebookpagina had geplaatst. De man, Jabeur Mejri, is veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde en aantasting van de publieke zedelijkheid. Een tweede Tunesiër werd in dezelfde zaak bij verstek tot dezelfde straf veroordeeld. Hij is naar Europa vertrokken. In seculiere kringen worden de straffen als zwaar aangemerkt en als een weerspiegeling van de groeiende invloed van de islam in Tunesië. (AFP, AP)

Half jaar cel voor leider van Sharia4Belgium

ANTWERPEN. De leider van de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is vanochtend in Antwerpen veroordeeld tot zes maanden cel en een geldboete van 550 euro voor het aanzetten tot haat en geweld, en het beledigen van agenten. Belkacem werd eerder deze maand opgepakt wegens eerdere veroordelingen voor drie strafbare feiten uit 2007 en 2008. In Marokko is hij veroordeeld tot zeven jaar cel wegens drugshandel. Belgische media meldden eerder dat justitie hem wil uitleveren naar dat land. (Novum)