Kamer wil einde aan experiment vrije tarieven tandartsen

Demissionair minister Schippers dreigt het experiment met vrije prijzen voor tandartsen te stoppen. Ze geeft een laatste waarschuwing. Foto Reuters / Sergio Perez

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de proef waarbij tandartsen zelf de tarieven van een behandeling mogen bepalen. Na PvdA, SP en GroenLinks vindt nu ook de PVV het experiment mislukt.

PVV-Kamerlid Fleur Agema zegt tegenover nieuwssite NU.nl dat de proef onmiddellijk gestopt moet worden:

“We waren vanaf het begin al argwanend ten opzichte van dit experiment, maar we zaten vast aan de gedoogconstructie.”

Schippers: tandartstarief te hoog, marktwerking mogelijk gestopt

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek gisteren dat de prijzen van tandartsen in het eerste kwartaal zo’n 9,6 procent zijn gestegen. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid noemde in een reactie de tarieven te hoog en overweegt het experiment met vrije tarieven “voortijdig” te stoppen.

Schippers in een verklaring:

“Wanneer eind dit jaar zou blijken dat de prijzen niet tot een acceptabel niveau zijn gedaald en ook op andere terreinen geen verbeteringen zijn geboekt, zal Schippers het experiment beëindigen.”

Proef begon in januari

De proef met marktwerking begon in januari en zou drie jaar duren. Schippers meende dat loslaten van maximumtarieven positieve effect zou hebben op de keuzevrijheid van mensen en op kwaliteit en service. Maar niet alleen zijn volgens Schippers de prijzen te hoog, ook hebben tandartsen minder contracten gesloten met zorgverzekeraars dan vorig jaar.

Contracten zijn volgens de NZa “noodzakelijk om kosten in de hand te houden en inhoudelijke afspraken te maken over de kwaliteit en service”. Bovendien is het “niet eenvoudig” van tandarts te wisselen, omdat veel tandartsen voorwaarden stellen aan nieuwe patiënten.

Schippers vindt het ook ongewenst dat patiënten “niet of nauwelijks” terechtkunnen bij tandartsen voor een deelbehandeling. Het is bijvoorbeeld “niet eenvoudig” om een kroon bij een goedkopere tandarts te laten zetten.

Donderdag debatteert de Kamer over de proef waarbij tandartsen zelf de tarieven van een behandeling mogen bepalen.

    • David Haakman