Kabinet biedt geld, maar geen excuses aan Q-koortspatiënten

Een VWA-medewerker plaatst een waarschuwingsbordje voor Q-koorts. Foto NRC / Maarten Hartman

Het kabinet is niet van plan om excuses aan te bieden aan de slachtoffers van Q-koorts. Dat heeft demissionair staatssecretaris Bleker tegen de NOS gezegd. In het rapport dat de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vorige week presenteerde werd gesteld dat excuses op zijn plaats zouden zijn.

Volgens Brenninkmeijer zou de overheid meer aandacht moeten schenken aan het leed dat slachtoffers van de ziekte is aangedaan. Maar volgens Bleker zijn excuses iets voor een persoonlijke relatie. “Het blijkt beter dat de overheid de burger respecteert door daden te stellen,” aldus de staatssecretaris tegen de NOS.

Wel tien miljoen euro voor onafhankelijke stichting

Eerder vandaag werd bekend dat het kabinet tien miljoen euro ter beschikking stelt voor Q-koortspatiënten. Het geld gaat naar een onafhankelijke stichting die de patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Met het geld wil het kabinet een ‘oprechte poging tot toenadering en afronding doen’, schrijven Bleker en minister van Volksgezondheid Edith Schippers in de reactie (pdf) op het rapport van Brenninkmeijer.

Pas in 2009 besluit tot vaccinatie

Eind 2005 ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren al dat de Q-koorts een gevaar kon worden voor de volksgezondheid. Twee jaar later brak de Q-koorts op grote schaal uit in het zuiden van het land. Pas in 2009 besloot het kabinet de dieren te vaccineren en een vervoersverbod in te stellen. De ziekte kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo’n vierduizend anderen werden ziek.

    • Lex Boon