Juridische strijd over Johnny’s val

Een jaar na zijn val in prikkeldraad tijdens de Tour de France duurt het juridische gevecht van wielrenner Johnny Hoogerland over de schadevergoeding voort. Tourorganisatie ASO en Euromedia, de werkgever van de chauffeur die het ongeluk veroorzaakte, willen de verantwoordelijkheid niet op zich nemen. De vergoeding komt naar schatting uit op enkele tonnen.

Hoogerland wordt tot zijn eigen frustratie van het kastje naar de muur gestuurd. „Ik zou gewoon willen dat al dat gezeik achter de rug was”, zegt hij vandaag in deze krant.

Hoogerland kwam vorig jaar op 10 juli in de negende etappe ten val door een onbezonnen inhaalmanoeuvre van een auto van de Franse tv. Hij liep ernstige snijwonden op en moest op 33 plaatsen worden gehecht. Op het moment van zijn val was hij in een kansrijke positie voor de etappezege.

Hoogerland heeft, met zijn manager Aart Vierhouten en zijn advocaat Marjan Olfers, een jaar lang aangestuurd op een schikking, maar tot op heden is niet één euro betaald als tegemoetkoming voor de medische en juridische kosten en compensatie van inkomstenderving. De verantwoordelijke partijen wijzen naar elkaar.

Ook een ultieme poging tot schikking vóór zijn komende Tourstart is mislukt. Er is nog steeds geen tegenbod gedaan. Olfers: „We hebben te maken met erg onwillig partijen, ze verschuilen zich achter elkaar. Ik vind het genant.” Luc Geoffroy, directeur van Euromedia, zegt dat zijn bedrijf de schade niet kan betalen. „Dan zouden we de hele Tour voor niets hebben gedaan.”

    • Thijs Zonneveld
    • Nando Boers