Jongen op cd wil geld van Placebo

Je hoort popliefhebbers in documentaires wel eens beweren dat hun leven na de verschijning van dat ene specifieke album „voorgoed is veranderd”.

Valt het naamloze debuutalbum van de rockband Placebo uit 1996 ook in deze categorie? Voor David Fox, een nu 28-jarige, werkloze kok uit Engeland, is dit zeker het geval. Maar niet op een positieve manier. In de Britse krant The Times liet hij afgelopen weekend optekenen hoe zijn leven in de soep liep door precies dat ene album.

Fox was twaalf toen in 1996 zijn broer overleed. Zijn neef, een professionele fotograaf, zocht Fox en zijn familie thuis en op en legde het rouwende gezin op camera vast. David werd huilend in een rode slobbertrui gefotografeerd. De foto’s zouden volgens de neef niet voor professionele doeleinden worden gebruikt.

In The Times vertelde Fox wat er zich vervolgens voltrok. „Een maand later belde mijn neef me op. ‘Goed nieuws’, zei hij. ‘Je komt op de cover van een rockalbum te staan. Is dat niet geweldig?’” Dat ‘rockalbum’ was Placebo’s debuut, een plaat die snel een grote hit werd en waardoor de afbeelding van de huilende Fox opeens overal verscheen.

Fox wil nu, zestien jaar na verschijning van het album, geld zien van Placebo. Hij zet „al zijn spaargeld” in om een rechtszaak voor te bereiden. Fox zegt dat in 1996 zijn status op school veranderde van een populaire jongen naar iemand met wie niemand meer om wilde gaan. „Zelfs leraren namen me apart en begonnen over dat album.”

Fox kon die druk niet aan. Hij haalde vanwege het gepest zijn middelbareschooldiploma niet en is ervan overtuigd dat zijn hele leven daardoor is ontwricht. Placebo’s management zei in The Times al dat Fox bij platenmaatschappij Virgin moet zijn, niet bij Placebo zelf.