Israël begint met evacuatie deel nederzetting op Westelijke Jordaanoever

Een straat in de wijk Ulpana in de Israëlische nederzetting Beit El op de Westbank. Foto AP / Sebastian Scheiner

Israël is begonnen met de evacuatie van de wijk Uplana, een onderdeel van de nederzetting Beit El op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde in mei in hoger beroep dat dit voor 1 juli moest gebeuren.

Zo’n dertig families - de helft van de gemeenschap - moeten de wijk vandaag verlaten, meldt persbureau AP. De andere helft moet later deze week vertrekken. De bewoners hebben aangegeven vreedzaam te vertrekken, in tegenstelling tot andere ontruimingen van nederzettingen in het verleden, en zullen tijdelijk elders worden opgevangen. Jeruzalem heeft beloofd binnenkort vijf appartementencomplexen te bouwen in de buurt van de nederzetting en aan de families toe te wijzen.

Het land waar Ulpana is gebouwd werd in 1970 voor militaire doeleinden ingenomen door Israël. In 2010 vroegen landeigenaren om de ontmanteling van de Israëlische gebouwen. Vorig jaar april ging Israël hiermee akkoord, maar met een uitstel van een jaar.

Ulpana heet hangijzer Netanyahu

Toch vroegen de Israëlische autoriteiten op het laatste moment uitstel en gingen in hoger beroep tegen het vonnis van het Hooggerechtshof. Door het beroep werd de deadline uitgesteld. Jeruzalem tekende protest aan tegen het gerechtelijk bevel omdat zij van mening was dat de gedwongen ontruiming van Ulpana grote gevolgen zou hebben voor de inwoners van de nederzetting. Op 7 mei wees het Hof het verzoek om verdere uitstel af.

De ontruiming van Ulpana was een heet hangijzer voor de regering van premier Benjamin Netanyahu. Parlementsleden dreigden de coalitie te laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd zou worden. Netanyahu kondigde eind april vervroegde verkiezingen aan. De kwestie Ulpana zou daarbij een grote rol hebben gespeeld.

    • Hans Klis