Iemand in het Vaticaan die de media begrijpt

Na aanhoudende slechte publiciteit heeft het Vaticaan een Amerikaanse journalist aangesteld als communicatie-adviseur.

Fox News journalist US Greg Burke, poses in Rome on June 25, 2012. Greg Burke, 52, will leave Fox to become a senior communications adviser in the Vatican's secretariat of state. Burke will help integrate communications issues within the Vatican's top administrative office, and will help handle its relations with the Holy See press office and other Vatican communications offices. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Fox News journalist US Greg Burke, poses in Rome on June 25, 2012. Greg Burke, 52, will leave Fox to become a senior communications adviser in the Vatican's secretariat of state. Burke will help integrate communications issues within the Vatican's top administrative office, and will help handle its relations with the Holy See press office and other Vatican communications offices. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI AFP

Het is een kleine revolutie binnen het Vaticaan, maar de afgelopen tijd was er zo veel negatief nieuws dat de stap bijna onvermijdelijk werd: het Vaticaan krijgt een ‘communicatieadviseur’, de Amerikaanse journalist Greg Burke.

De functie is nieuw. De officiële woordvoerder van de paus blijft Federico Lombardi, een jezuïet die lang bij Radio Vaticaan heeft gewerkt. Maar achter de schermen moet Burke ervoor zorgen dat de neuzen één kant op staan en waar mogelijk kardinalen en de paus behoeden voor publicitaire uitglijders.

Hij vergelijkt zijn taak met die van de communicatieadviseur op het Witte Huis. „Je giet de boodschap in een bepaalde vorm en je probeert ervoor te zorgen dat iedereen zich daaraan houdt”, zei hij tegen het persbureau Associated Press. „En dat is ingewikkeld.”

De 52-jarige Burke, die zichzelf omschrijft als een ouderwetse katholiek uit het Amerikaanse Midwesten, heeft jarenlange ervaring als journalist. Hij was in de jaren negentig bureauchef in Rome voor het weekblad Time en werkte sinds 2001 vanuit de Italiaanse hoofdstad voor de rechtse Amerikaanse tv-zender Fox News.

Met hem krijgt het Vaticaan weer iemand in zijn communicatiestructuur die media-ervaring heeft buiten de katholieke media. Ook de "gezaghebbende woordvoerder van paus Johannes Paulus II, Joaquin Navarro Valls, was correspondent in Rome voordat hij in het Vaticaan ging werken. Net als Navarro Valls is Burke lid van Opus Dei, de invloedrijke katholieke lekenorganisatie.

Burke moet duidelijk maken hoe de media bepaalde uitspraken oppikken. Onder paus Benedictus XIV, die in 2005 aantrad, heeft de communicatie vanuit het Vaticaan veel te wensen overgelaten. Dieptepunten waren een toespraak van de paus uit 2006 die door moslims werd geïnterpreteerd als een aanval op de islam en het eerherstel in 2009 voor een traditionalistische bisschop die de holocaust in twijfel trok.

Het nieuwste schandaal gaat over uitgelekte documenten, waaronder persoonlijke post voor de paus. In deze Vatileaks-zaak „proberen journalisten Dan Brown” te imiteren, zei kardinaal Tarcisio Bertone - in een verwijzing naar de auteur van De Da Vinci Code. Bertone, als Secretaris van Staat de tweede man in het Vaticaan, is een doelwit in deze affaire. Misschien had Burke hem kunnen vertellen dat de schuld aan de media geven, niet het beste verweer is.

Marc Leijendekker

    • Marc Leijendekker