Hype van de week

Jovanny Dambruck (31) noemt het filmpje dat hij met zijn BlackBerry maakte een „hype van de week”. We zitten op een bankje op het Admiraalsplein in Dordrecht. Hij zoekt het filmpje tussen tientallen andere opnames die hij maakte – van zijn dochters, zijn brassband – en speelt het af. Dit zijn de originele beelden van een Rotterdamse politieagente die een dronken man trapte en beukte. Vorige week gingen de beelden viral en leidden zelfs tot Kamervragen.

„Dit is toch niet normaal?” zegt Dambruck.

Omdat Dambruck de confrontatie niet van begin tot eind heeft gefilmd, bestaat de mogelijkheid dat de agente proportioneel reageerde op een agressieve dronkaard.

„Ik weet wat ik heb gezien”, zegt Dambruck. „De man is zonder enige aanleiding in elkaar geslagen.”

Het filmpje maakte Dambruck een paar dagen lang een Bekende Nederlander. Nu is hij weer de gewone Jovanny Dambruck, student maatschappelijk werk, slagwerker in een brassband en vader van twee kindjes.

„Tien minuten nadat ik het op YouTube zette, was het driehonderd keer bekeken.”

Eerst hing RTV Rijnmond aan de lijn, daarna de NOS, toen Hart van Nederland en RTL Nieuws.

„RTL wilde het filmpje van mij kopen”, zegt Dambruk. Hij aarzelt even, alsof hij bang is zijn mond voorbij te praten. Maar ach, wat zou het, het is allemaal verleden tijd. „Ik heb gevraagd hoeveel ze willen bieden, maar daar hebben ze niet op gereageerd.”

Dambruck heeft in Rotterdam nog naar de man geïnformeerd. Het bleek een Let te zijn. Hij had vaker de gewoonte om zich te bezuipen en dan in de portiek van zijn flat in slaap te vallen omdat hij de trap hij niet op kon.

„Al die journalisten hielden mij van mijn afspraken”, zegt Dambruck over zijn plotse roem. Toen ook politici zich ermee gingen bemoeien, wenste hij dat hij nooit aanwezig was geweest op de plek des onheils.

„Hoe zeg je dat ook alweer?” vraagt Dambruck. „Ik wilde alleen mijn burgerplicht doen.”

Hij werd vooral niet goed van de arrogantie van de agente. Een man die slap van de alcohol is in elkaar slaan en niets geven om omstanders die toekijken en filmen. Dat is toch niet correct? Maar begrijp hem goed, hij heeft niets tegen agenten in het algemeen. Hij is in zijn jonge jaren vaak genoeg gearresteerd en altijd hebben de agenten hem netjes behandeld. Die ene Rotterdamse agente is de zeldzame rotte appel, wil hij maar zeggen.

„Laffe mensen op internet zeggen dat ik het filmpje alleen maar plaatste om de politie zwart te maken. Bullshit! De politie zegt toch zelf dat je foto’s en filmpjes moet maken als je iets crimineels ziet?”

Dambruck zegt dat hij zijn portie media-aandacht wel weer gehad heeft. Hij wil nu als anoniem burger volgen wat er over de agente beslist gaat worden. Hij vreest een „cover-up”, ze zullen haar vast stilletjes wegpromoveren naar een onbekend gat. Maar hij weet wat hij gezien heeft.

    • Hassan Bahara