Humanitaire crisis dreigt aan grens Birma en China

China stuurt vluchtelingen van de Birmese Kachin-minderheid, die een goed heenkomen zoeken in China wegens de strijd tussen Kachin-rebellen en het Birmese regeringsleger, in veel gevallen terug. Deze beschuldiging heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vanmorgen geuit.

Vluchtelingen die zich niettemin aan de Chinese kant van de grens hebben weten te vestigen, onthoudt China voedsel, elementaire gezondheidszorg en een onderkomen.

In totaal verblijven volgens Human Rights Watch zo'n 7.000 tot 10.000 Kachin-vluchtelingen onder miserabele omstandigheden in de provincie Yunnan, vlak over de Birmese grens. „We worden geconfronteerd met een echte humanitaire crisis", aldus Phil Robertson van de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie.

Human Rights Watch zegt te beschikken over bewijzen dat zo'n 300 Kachin-vluchtelingen het bevel van de Chinese autoriteiten hadden gekregen om terug te keren naar Birma. Anderen worden al bij de grens door Chinese functionarissen rechtsomkeert het oorlogsgebied in gestuurd.

„Veel Kachin-vluchtelingen hebben al vreselijke ontberingen geleden in Birma, om vervolgens in Yunnan een leven aan te treffen dat ook weer bestaat uit een moeizame worsteling”, aldus Sophie Richardson van Human Rights Watch. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilde vanmorgen niet direct reageren.

De opstelling van China is volgens Human Rights Watch in strijd met de vluchtelingenverdragen waarbij het zelf partij is. Op grond daarvan zou China de vluchtelingen elementaire hulp moeten bieden.

In de provincie Kachin in het noorden van Birma laaide vorig jaar de strijd weer op, nadat er zeventien jaar formeel een bestand van kracht was geweest tussen de opstandelingen en het regeringsleger. In totaal zijn zo'n 70.000 mensen door het geweld van huis en haard verdreven.

China ziet al geruime tijd met toenemende bezorgdheid de onrust vlak over de grens in Birma aan. Het had gehoopt veel elektriciteit te kunnen importeren uit Kachin. Na lokaal verzet besloot de Birmese regering vorig jaar het zogeheten Myitsone-project tot nader order stil te leggen. Hier hoopten Chinese bedrijven via een enorme stuwdam in de Irawaddy-rivier stroom op te wekken, die voor het leeuwendeel naar China zou worden uitgevoerd. (AP, AFP)