Hooggerechtshof Verenigde Staten verwerpt groot deel immigratieregels

Het grootste deel van de strenge immigratieregels in de Amerikaanse staat Arizona is in strijd met de grondwet. Dat heeft het Hooggerechtshof gisteren bepaald. Agenten mogen niet meer zonder aanleiding controleren of arrestanten illegaal in het land zijn. Ook mogen illegale immigranten werken in de VS en hoeven ze niet altijd hun papieren op zak te hebben. Wel mogen agenten nog steeds mensen aanhouden als ze vermoeden dat die illegaal in het land zijn. Arizona had de strenge immigratiewet aangenomen om illegalen uit Mexico af te schrikken. President Obama sprak zich eerder al uit tegen de wet.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde gisteren ook dat minderjarigen niet meer veroordeeld mogen worden voor een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Eerder werd de doodstraf voor minderjarigen al verworpen. Ook besloot het Hooggerechtshof dat bedrijven geld mogen blijven steken in verkiezingscampagnes van de partij of politicus van hun keuze. Donderdag oordeelt het Hof over Obamacare, de omstreden hervorming in de gezondheidszorg. AP