Gerechtshof staat verschijnen slot Reve-biografie toe

Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag toch verschijnen. Na een lange juridische strijd heeft het Amsterdamse gerechtshof dat vandaag in hoger beroep bepaald. Vorig jaar eiste Reves weduwnaar Joop Schafthuizen een verbod op De late jaren (1975-2006) omdat er ongepubliceerde citaten van Reve in stonden waarvan hij het auteursrecht bezit. De

Joop Schafthuizen met wijlen Gerard Reve

Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag toch verschijnen. Na een lange juridische strijd heeft het Amsterdamse gerechtshof dat vandaag in hoger beroep bepaald.

Vorig jaar eiste Reves weduwnaar Joop Schafthuizen een verbod op De late jaren (1975-2006) omdat er ongepubliceerde citaten van Reve in stonden waarvan hij het auteursrecht bezit. De rechtbank stelde Schafthuizen toen in het gelijk, ondanks het verweer van uitgeverij Van Oorschot en biograaf Maas dat Schafthuizen die toestemming al jaren eerder had gegeven.

Het hof volgt de redenering van de biograaf en de uitgever wel. Zij hebben zich steeds aan de voorwaarden van Schafthuizen gehouden. Die behelsden vooral het niet opnemen van financiële gegevens en citaten die kwetsend konden zijn voor derden.

Dat de uitgeverij Schafthuizen bij elk deel ook schriftelijk om toestemming verzocht, ziet het hof als een bevestiging van een bestaande overeenkomst, niet als het steeds aangaan van een nieuwe. Dus was Schafthuizen te laat toen hij bij deel drie geen toestemming meer voor het gebruik van de citaten wilde geven. Reves partner moet de volledige proceskosten betalen.

Schafthuizen verbaasd over uitspraak

In een telefonische reactie vanuit Machelen aan de Leie aan NRC toont Schafthuizen zich verbaasd:

“Ik vind het wel gek. Als je in het kort geding voor 99,8 procent in het gelijk wordt gesteld, is het raar als het in het hoger beroep volledig omgedraaid is. Ik heb daar wel even om moeten grinniken.”

Hij wil vooral eerst het vonnis goed bestuderen en overleggen met zijn advocaat.

“Pas dan kan ik beslissen of ik het lust of niet lust. Wat dan vervolgstappen kunnen zijn weet ik niet. Als ik het niet lust dan gaan die poorten naar de hel open. Dan moet ik mij daartegen verzetten. Ik kom er wel uit, hoor. Mijn hele leven bestaat uit een strijd tussen goed en kwaad.”

Schafthuizen zou in cassatie kunnen gaan bij de Hoge Raad.

Uitgeverij Van Oorschot ‘gematigd blij’

Uitgeverij Van Oorschot laat bij monde van redacteur Menno Hartman weten “gematigd blij” te zijn.

“Uiteraard wil een uitgever liever niet op deze manier een boek uitbrengen. Maar het is goed nieuws. Voor de lezers en vooral ook voor biograaf Nop Maas. Die heeft zo ontzettend veel tijd en energie in dit project gestopt.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel door Arjen Fortuin en Roderick Nieuwenhuis over het slot van de Reve-biografie. Abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie.

    • Arjen Fortuin en Roderick Nieuwenhuis