Geen zakken in doodshemd

Je kunt het niet meenemenNed. 2, 21.30-22.10 uur

„Ik ben niet zo uit op ruzie”, zegt Prem Radhakishun. In het hulpprogramma Je kunt het niet meenemen begeleidt de presentator families bij het verdelen van de erfenis. Anders dan je zou vermoeden, gaat het niet om pijnlijke familieruzies over de kist heen. „Het gaat niet om moord en vechtpartijen en ‘wij willen het geld’. Er is wel spanning, maar dat stook ik niet op. Ik kalmeer juist de mensen.”

Het programma gaat ook al niet over sterfgevallen. „We staan allemaal op het punt om dood te gaan, maar nee, de deelnemers liggen niet op sterven.” Ex-advocaat Radhakishun grijpt preventief in. Met notaris Saskia Laseur geeft hij tips aan de erflater en zijn kinderen hoe ze het alvast moeten aanpakken. „Zeventig procent van de Nederlanders heeft geen testament”, stelt Radhakishun. Naar het gezegde ‘een doodshemd heeft geen zakken’, wil hij de mensen tot nadenken stemmen: „ Je moet accepteren dat je een keertje doodgaat, je kan beter de nalatenschap nu al regelen.”

In de eerste aflevering heeft hij een palingboer uit Kudelstaart: „Zijn zoon wil hem dolgraag opvolgen, maar het is een uitstervend beroep. Verder heb ik eethuis Fawakka in Nijmegen. De vader wil het eerlijk verdelen over de kinderen. En ik heb twee ouders die hun eigen leven hebben opgegeven om voor hun zwaar gehandicapte zoon, Dexter, te zorgen. Als Dexter prikkels niet aankan, slaat hij zichzelf op zijn hoofd. Hoe moet het als de ouders overlijden?”

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken