Gaan haren echt sneller groeien als je ze afknipt?

Gaan haren inderdaad sneller groeien als je ze regelmatig knipt? Dat beweerde de kapper van Jan-Carel Redelé uit Doorn tijdens het knippen van zijn tweejarige tweeling. Verkooptactiek of de waarheid, vraagt Redelé zich af.

„Fabeltjes”, zegt dokter Emiel Verdonschot. Hij is haarspecialist bij de Intermedica Kliniek. „Haren groeien op een vrijwel continu tempo, ongeveer één centimeter per maand. Alleen de periode dat een haarzakje nieuwe haren produceert kan korter worden. Gemiddeld leeft zo’n zakje zeven jaar, maar door hormonen, bestraling of erfelijke belasting kan dat korter zijn. Dan word je kaal.”

Het groeitempo kan je alleen zelf positief beïnvloeden als dat eerst achterbleef, door bijvoorbeeld ondervoeding. Aleen dan kan je het ‘normale’ tempo herstellen door bepaalde eiwitten te eten. „Maar als genetisch is bepaald dat jouw haren anderhalve centimeter per jaar groeien, gaat dat tempo echt niet omhoog als je extra eiwitten eet. You can’t fight the genes.”

Om diezelfde reden kan je ook de dikte van het haar niet beïnvloeden met knippen of scheren en is het „volstrekt onmogelijk” is om meer haren te krijgen dan je al hebt.

Waarom dan toch die hardnekkige fabels over meer en dikkere zwarte haren na een scheerbeurt? „Omdat je na het scheren stoppels krijgt.” zegt Coen Gho van het Hair Science Institute in Maastricht, verantwoordelijk voor onder meer de haardos van Gerard Joling. „Die voel en zie je eerder, en daarom heb je het idee dat het er meer zijn.” Gho, net klaar met „gaatjes prikken”, legt uit dat het tempo weliswaar genetisch is bepaald, maar dat de haren op sommige momenten wel sneller groeien. „Als je slaapt bijvoorbeeld of als je heel gelukkig bent. Het groeihormoon, Insuline Like Growth Factor (IGF) zou namelijk gekoppeld zijn aan serotonine, het ‘happy’-hormoon en melatonine, het ‘slaaphormoon’. Maar dat scheelt maar een fractie.” Warm weer helpt ook volgens Verdonschot, „maar tot een graad of 37. Een verbrande huid leidt namelijk tot een tegenreactie, net als extreme kou. En dat levert weer slomere haarzakjes op.”

    • Rolinde Hoorntje