Ex-premier Roemenië na ‘zelfmoordpoging’ naar gevangenis

Adrian Nastase arriveert per ambulance in de streng beveiligde Rahova-gevangenis in Boekarest .
Adrian Nastase arriveert per ambulance in de streng beveiligde Rahova-gevangenis in Boekarest . Foto AFP / Andrei Pungovschi

De oud-premier van Roemenië, Adrian Nastase, is voldoende hersteld van een vermoedelijke zelfmoordpoging en is vandaag naar een gevangenis gebracht. Nastasa schoot zichzelf vorige week in zijn nek, enkele uren nadat hij definitief tot twee jaar cel was veroordeeld.

De beelden van het vervoer van Nastase werden live op de Roemeense televisie uitgezonden.

http://www.youtube.com/watch?v=wA5GOfyXvGY&feature=youtu.be&a

Begin dit jaar veroordeelde de rechter Nastase voor het onder druk zetten van bedrijven en overheidsinstellingen. Tegen betaling moesten zij deelnemen aan een symposium waarmee hij zijn presidentiële campagne financierde (die mislukte). De hoogste rechter bekrachtigde het vonnis vorige week.

Onderzoek naar zelfmoordpoging

Persbureau Reuters meldde eerder vandaag dat lokale media twijfels hebben of het wel echt een zelfmoordpoging is geweest van Nastase. Met hulp van een arts en drie agenten zou de zelfmoordpoging in scene zijn gezet om de gevangenisstraf te ontlopen. Roemeense aanklagers hebben laten weten een strafrechtelijk onderzoek te hebben geopend naar “daden die de uitvoering van een opgelegde straf belemmeren”.

Roemenie moet corrruptie bestrijden van EU

Nastase (61), premier tussen 2000 en 2004, is de meest hooggeplaatste ex-bewindsman van Roemenië die sinds het einde van de communistische tijd in de gevangenis belandt. Nastase noemde zijn veroordeling eerder politiek gemotiveerd, en heeft gezegd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen.

Sinds Roemenië in 2007 tot de EU toetrad, is het land verplicht corruptie te bestrijden. Er zijn nu ruim vierduizend verdachten aangeklaagd. In februari werden twee oud-ministers van Landbouw veroordeeld tot drie jaar cel.

    • Lex Boon