Erdogan: Syrië moet rationele reactie Turkije niet verwarren met zwakte

Caption: Turkish coast guard searches for the Turkish warplane which was downed by Syria on Friday off Samandagi in Hatay province in the eastern Mediterranean, Sunday, June 24, 2012. Turkey would seek the meeting over article 4 of the NATO charter concerning Friday's incident. The article says member countries "will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the parties is threatened." (AP Photo)
Caption: Turkish coast guard searches for the Turkish warplane which was downed by Syria on Friday off Samandagi in Hatay province in the eastern Mediterranean, Sunday, June 24, 2012. Turkey would seek the meeting over article 4 of the NATO charter concerning Friday's incident. The article says member countries "will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the parties is threatened." (AP Photo) Turkse kustwacht op zoek naar de piloten van het door Syrië neergeschoten gevechtsvliegtuig. Foto AP

Syrië moet de “rationele reactie” van Turkije op het beschieten van zijn vliegtuigen niet verwarren met “zwakte”. Ankara beschouwt deze incidenten als “opzettelijk” en “vijandig”.

Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vanochtend, meldt persbureau Reuters. Hij reageerde op het neerschieten van het F-4-toestel afgelopen vrijdag, waarbij nog steeds gezocht wordt naar de twee piloten.

Erdogan: Turkije staat in zijn recht

Erdogan sprak vanochtend ook zijn onvrede uit over het feit dat Syrië gisteren opnieuw het vuur opende op een Turks gevechtsvliegtuig dat zich in het Syrische luchtruim begaf. Dit vliegtuig zou meehelpen in de Turkse én Syrische zoektocht naar de twee piloten.

Erdogan benadrukte dat het neergeschoten gevechtsvliegtuig “niet bewapend was” en dat het zich duidelijk identificeerde, in tegenstelling tot wat Syrië beweert. Het regime van Bashar al-Assad spreekt van een “ongeidentificeerd” vliegtuig. Ankara weerspreekt dat en staat erop dat zij in haar recht staat in deze kwestie.

Sterke taal, maar waarschijnlijk geen actie van Turkije

Erdogan zei vanaf nu elk Syrisch element dat de Turkse grens nadert, te zien als een bedreiging. Met zijn uitspraken herhaalt de Turkse premier alles wat hij de afgelopen vier dagen - sinds het neerschieten van de F-4 op vrijdag - heeft gezegd, twittert onze correspondent Bram Vermeulen.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan repeating all thats been said over last 4 days, routine flight, hostile act, we r in our right…

Turkije wil internationaal niet afgaan na dit incident en slaat sterke taal uit, maar het wil niet in het conflict in Syrië gezogen worden. Volgens onze correspondent Bram Vermeulen zal het niet komen tot een militaire interventie. Vermeulen:

“Erdogan gebruikt ongelofelijk veel woorden, maar doet feitelijk niets. De quote van de dag is dat de Turken zeggen dat hun ‘kalme reactie niet moet worden gezien als zwakte’. Het is veel lawaai maken, wat er waarschijnlijk op neerkomt dat de Turken hun grenzen sterker zullen bewaken.”

Turkije wil waardigheid en eer redden

Turkije zit sowieso in een lastig parket om te reageren, niemand van de internationale gemeenschap wilde zich de afgelopen zestien maanden branden aan een interventie in Syrië, Turkije ook niet. Vermeulen:

“Hoe je waardigheid en eer te redden, zonder een conflict te worden ingezogen waaraan de internationale gemeenschap al 16 maanden zijn vingers niet wil branden. Er zijn dwingende redenen voor Turkije om niet te reageren. De Syrische oppositie is nog altijd te verdeeld om een serieus alternatief te bieden voor de regering van president Assad. Waar leg je de grenzen van zo’n bufferzone, als de verschillende minderheden van Syrië door elkaar wonen?”

    • Hans Klis