Dode tijdens storing alarmnummer 112

Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

Tijdens de storing van het alarmnummer 112 van vorige week is iemand door hartfalen overleden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een onderzoek naar de zaak aangekondigd.

In de nacht van woensdag op donderdag konden 164 bellers de alarmcentrale in Driebergen niet telefonisch te pakken krijgen. Het ministerie traceerde al deze mensen en kwam er achter dat bij één geval waarbij het alarmnummer is gebeld iemand is overleden.

Deze melding kwam volgens het ministerie in tweede instantie, vier minuten na de eerste poging tot bellen, alsnog binnen bij de alarmcentrale. De ambulance was vervolgens negen minuten na die melding ter plaatste.

De 112-storing vond tussen 00.15 en 06.20 uur plaats, waardoor de alarmcentrale voor een deel van de mobiele bellers niet bereikbaar was. Vanaf vaste nummers was het alarmnummer wel bereikbaar. Volgens het ministerie was de storing “een gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan de 112-infrastructuur”.

Vaker 112-storingen

Eind maart was alarmnummer 112 ook enige tijd onbereikbaar. Vanwege een storing bij KPN was toen in een nacht de helft van alle 112-meldkamers een uur onbereikbaar. Zestig telefoontjes naar 112 konden daardoor niet worden aangenomen.

    • David Haakman