Dat vrouwengekreun op de tennisbaan moet maar eens ophouden

Victoria Azarenka vandaag op Wimbledon. Sharapova kan er wat van, dat kreunen tijdens het tennisspel, maar deze Wit-Russische ook. Foto Reuters / Toby Melville

Verschillende vrouwelijke tennisprofs staan er bekend om, de luide vocale uithalen waarmee elke slag blijkbaar gepaard moet gaan. Tijd om dat geschreeuw aan banden te leggen, vinden alle grote tennisorganen. Ze willen het gekreun in de toekomst tegengaan.

Het idee om dat te doen, is er al langer. Toeschouwers, maar ook andere spelers vinden het kreunen vervelend. En gemeten wordt er ook al een tijdje; zo haalt Sharapova de 92 decibel regelmatig.
http://youtu.be/oiTreyNi9lc

Dat er nu een plan ligt, schrijft USA Today op basis van woorden van voorzitter Stacey Allaster van de WTA, de overkoepelende vrouwentennisbond. Volgens haar is het hoog tijd dat ‘het gekreun uit het spel gehaald wordt bij toekomstige generaties’. Er zijn twee belangrijke maatregelen die daartoe moeten leiden:

  • Er komt een maximaal aantal decibellen dat de vrouwen mogen halen. De scheidrechter krijgt een ‘grunt-o-meter’ (Allaster wil dat woord niet gebruiken - misschien vindt ze ‘een hawk-eye voor geluid’ beter) die moet meten of de bovengrens overschreden wordt;
  • Jeugdspeelsters moeten een programma doorlopen waardoor het kreunen bij toekomstige generaties wordt geëlimineerd.

Sharapova mag blijven kreunen

Het zal in elk geval niet betekenen dat het gisteren begonnen Wimbledon-toernooi verschoond blijft van vrouwengekreun op de baan. De huidige generatie krijgt namelijk nog geen beperkingen opgelegd - dat zou oneerlijk zijn omdat de speelsters zichzelf onbewust al een ‘wedstrijd-ademhaling’ hebben eigengemaakt. Beruchte kreuners als Maria Sharapova mogen dus geluid blijven maken. En ook Azarenka mag na een verloren punt zo blijven krijsen als ze hieronder doet.

http://www.youtube.com/watch?v=yXW0-vrt9Ao

Een goed plan, zo’n grunt-o-meter? Oud-tennisster Martina Navratilova, die zelf altijd relatief stil bleef en zich al vaker uitsprak tegen het vrouwelijk gekreun, vindt dat het implementeren zelfs wel wat sneller kan. “Je hebt echt geen jaar nodig om eraan te wennen dat je geen geluid mag maken.”

Oja, en mannen dan? Er zitten erbij die er ook een handje van hebben. De mannelijke tennisbond, ATP, ziet volgens USA Today voorlopig geen reden om daar een probleem van te maken.

    • Peter Zantingh