‘Cybercriminelen probeerden 35,6 miljoen uit Nederland weg te sluizen’

Cybercriminelen hebben geprobeerd 35,6 miljoen buit te maken van Nederlandse rekeningen. Foto Hollandse Hoogte / David Rozing

Cybercriminelen die gebruik maken van een nieuwe geavanceerde techniek hebben geprobeerd minstens zestig miljoen euro buit te maken. Ook Nederland was doelwit: van twee Nederlandse banken is geprobeerd 35,6 miljoen euro weg te sluizen. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van McAfee en Guardian Analytics.

In het onderzoek worden voorbeelden genoemd van verschillende cyberaanvallen. Er is geprobeerd geld weg te sluizen uit meer dan zestig wereldwijde financiële instellingen. Het onderzoek stelt dat als alle fraudepogingen zo succesvol waren als in Nederland, het totale bedrag van doorgesluisd geld kan oplopen tot wel twee miljard euro. Maar hoeveel geld exact is buitgemaakt valt niet te zeggen, omdat een deel van de aanvallen is tegengehouden.

Meer dan 5000 Nederlandse rekeningen doelwit

Twee Nederlandse banken waren in maart 2012 doelwit van cyberaanvallen vanaf een server in San Jose in California. Er is gepoogd om in te breken op meer dan vijfduizend voornamelijk zakelijke rekeningen. De totale poging tot fraude wordt geschat op 35,6 miljoen euro. Doordat de fraudeurs zich richtten op zakelijke rekeningen, waren ze minder gebonden aan maxima zoals bij particulieren het geval is en konden ze grotere bedragen in een keer overschrijven.

Het totale bedrag dat is geprobeerd weg te sluizen van Nederlandse rekeningen bedraagt 35,6 miljoen euro. Bron McAfee en Guardian Analytics

Het totale bedrag dat is geprobeerd weg te sluizen van Nederlandse rekeningen bedraagt 35,6 miljoen euro. Bron McAfee en Guardian AnalyticsHet totale bedrag dat is geprobeerd weg te sluizen van Nederlandse rekeningen bedraagt 35,6 miljoen euro. Bron McAfee en Guardian Analytics

Welke Nederlandse banken zijn aangevallen, is niet bekend, evenals niet bekend is hoeveel geld werkelijk is gestolen. Woordvoerders van ING, Rabobank en ABn Amro willen geen uitsluitsel geven. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt in een reactie dat banken jaarlijks geconfronteerd met vele hackpogingen. Volgens de onderzoekers is wel met zekerheid vast te stellen dat er geld is buitgemaakt.

Vorig jaar kostte internetfraude Nederlandse banken in totaal 35 miljoen euro. Na de zomer komt de NVB met nieuwe cijfers.

Nieuwe geautomatiseerde techniek

De criminelen maken bij de bankenfraude volgens de onderzoekers gebruik van een nieuwe techniek, waarbij vaak geen menselijk handelen meer nodig is. Deze aanvallen zijn volgens de onderzoekers “zwaar geautomatiseerd” en kunnen snel veel geld buit maken. Ze vonden zestig servers die samen “duizenden pogingen tot diefstal” deden, bij zakelijke rekeningen en rekeningen van vermogende particulieren. Niet alleen grote banken waren slachtoffer van criminelen, maar ook kleinere financiële instellingen.

    • Mirjam Remie