Cyberaanval op Nederlandse banken wordt onderzocht

Cybercriminelen hebben geprobeerd 35,6 miljoen buit te maken van Nederlandse rekeningen. Foto Hollandse Hoogte / David Rozing

De cyberaanval op twee Nederlandse banken, waarbij criminelen hebben geprobeerd om 35,6 miljoen euro weg te sluizen, wordt onderzocht door de Electronic Crimes Taskforce van de overheid. Dit ‘bankenteam’, bestaande uit politie, justitie en de banken, is vandaag meteen aan de slag gegaan. Dat heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Kamer laten weten, meldt de NOS.

Uit onderzoek van McAfee en Guardian Analytics bleek vandaag dat cybercriminelen bij meer dan zestig wereldwijde financiële instellingen geld hebben proberen weg te sluizen. Op welke twee Nederlandse banken de hackers het hadden gemunt is niet bekend.

Zakelijke rekeningen zijn het doelwit

Het onderzoek stelt dat de hackers via een Trojaans paard beveiligingsmaatregelen omzeilden bij de communicatie tussen banken. De totale poging tot fraude bij de Nederlandse banken wordt geschat op 35,6 miljoen euro. Doordat de fraudeurs zich richtten op zakelijke rekeningen, waren ze minder gebonden aan maxima zoals bij particulieren het geval is en konden ze grotere bedragen in een keer overschrijven.

Het totale bedrag dat is geprobeerd weg te sluizen van Nederlandse rekeningen bedraagt 35,6 miljoen euro. Bron McAfee en Guardian AnalyticsHet totale bedrag dat is geprobeerd weg te sluizen van Nederlandse rekeningen bedraagt 35,6 miljoen euro. Bron McAfee en Guardian Analytics

Vorig jaar kostte internetfraude Nederlandse banken in totaal 35 miljoen euro.

Nieuwe geautomatiseerde techniek

De criminelen maken bij de bankenfraude volgens de onderzoekers gebruik van een nieuwe techniek, waarbij vaak geen menselijk handelen meer nodig is. Deze aanvallen zijn volgens de onderzoekers “zwaar geautomatiseerd” en kunnen snel veel geld buit maken. Ze vonden zestig servers die samen “duizenden pogingen tot diefstal” deden, bij zakelijke rekeningen en rekeningen van vermogende particulieren. Niet alleen grote banken waren slachtoffer van criminelen, maar ook kleinere financiële instellingen.