Nederland uit recessie - ‘heel erg opmerkelijk’

De Nederlandse economie is uit de recessie gekomen. Foto NRC / Arjan de Jongh

Nederland is officieel uit de recessie. De economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid, blijkt uit een tweede raming van het CBS.

Anderhalve maand geleden ging het CBS er vanuit dat de economie met 0,2 procent in het eerste kwartaal was gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. In een tweede raming is de economische groei met 0,5 procentpunt bijgesteld.

Bijstelling cijfers CBS ‘heel erg opmerkelijk’

Economieredacteur Maarten Schinkel van NRC noemt de bijstelling van de eerdere cijfers “heel erg opmerkelijk”.

“Meestal zijn de cijfers van het CBS ontzettend accuraat. Normaal gesproken verschillen de cijfers hoogstens 0,2 procentpunt, maar het zijn ongebruikelijke tijden.”

Volgens Schinkel valt de bijstelling vooral te wijten aan een herberekening van de economische groei over 2011 en een meevallende krimp van de overheidsuitgaven.

“De economische groei over 2011 is lager uitgevallen dan eerder berekend. Hierdoor pakt alles wat nu gebeurt beter uit. Daarnaast zijn de overheidsuitgaven in het eerste kwartaal maar met 0,5 procent gedaald in plaats van de 3 procent die eerder berekend was.”

Niet het startschot van economische opleving

Hij kan zich niet voorstellen dat dit de nieuwe cijfers over het eerste kwartaal het startschot zijn voor een economische opleving.

“De cijfers over de eerste maanden van het tweede kwartaal zijn niet goed. Het consumentenvertrouwen is nog minder geworden en de detailhandel is flink gedaald.”

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 is de economie dus gegroeid in het eerste kwartaal. In vergelijking met de cijfers van het eerste kwartaal van 2011 is de economie echter met 0,8 procent gekrompen.