Leden LulzSec bekennen schuld voor neerhalen sites CIA, Nintendo ea

Een 'verklaring' van LulzSec in 'ASCII-art' - een stijl die de groepering vaak achterlaat op gehackte sites.
Een 'verklaring' van LulzSec in 'ASCII-art' - een stijl die de groepering vaak achterlaat op gehackte sites.

Twee Britse leden van het losse hackerscollectief Lulzsec hebben gisteren schuld bekend voor het neerhalen van sites van onder meer de CIA. Details over de zaak wilde de rechtbank niet vrijgeven.

De twee, Ryan C. (20) en Jake D. (19) verklaarden in een Londense rechtbank schuldig te zijn aan het samenspannen met andere leden van ‘Lulz Security’ om de websites van overheden, media en politie- en handhavingsdiensten aan te vallen, zo meldt persbureau Reuters. De groepering haalde de sites neer van de CIA, de Britse Serious Organised Crime Agency, de staatspolitie van Arizona, Nintendo, Sony, Rupert Murdoch’s News Corp. en 20th Century Fox.

De sites werden uit de lucht gehaald met DDoS-aanvallen. Zo’n distributed denial-of-service (DDoS) betekent dat de server waarop de website draait zo veel (onzin-) verbindingsverzoeken tegelijk binnenkrijgt, dat het niet meer te verwerken is.

C., vorig jaar juni opgepakt en van wie bekend is dat hij het lijdt aan het Syndroom van Asperger, wordt ook door de Verenigde Staten gezocht in verband met de cyberaanvallen die hij pleegde. Zijn advocaat heeft al gezegd, zo weet persbureau Novum, zich met hand en tand te verzetten tegen de uitlevering van haar cliënt aan de VS. Hij ontkende in Londen vier aantijgingen van het publiceren van onrechtmatig verkregen data.

De andere verdachte, Jake D., staat volgens Webwereld ook wel bekend als LulzSec-woordvoerder Topiary. D. werd enkele weken na C. opgepakt. De autoriteiten troffen duizenden namen en wachtwoorden van willekeurige mensen op zijn harde schijf aan, samen met valse prepaidkaarten en gefingeerde persberichten, bedoeld om Murdoch’s News International in een kwaad daglicht te stellen.

Twitter avatar LulzSec The Lulz Boat Arresting people won’t stop us, FBI. We will only cease fire when you all wear shoes on your heads. That’s the only way this is ending.

LulzSec schoot halverwege 2011 de bekendheid in nadat de groep op de site van PBS (Amerikaanse publieke omroep) een onzinverhaal over Tupac Shakur zetten. De rapper zou levend zijn gevonden in Nieuw-Zeeland. Wat volgde was een maandenlange campagne van datadiefstal, DDoS-aanvallen en ander online vandalisme.

In maart dit jaar werd de vermoedelijke leider van de groep ‘Sabu’, opgepakt. De man Hector Xavier M. werkte samen met de Amerikaanse autoriteiten om meer leden op te sporen, waarna zo’n twaalf mensen zijn opgepakt.

In juni vorig jaar leek LulzSec zichzelf op te heffen, maar een maand later organiseerde men er weer een aanval op online betalingssysteem PayPal. Evengoed wordt de website van de groep, http://lulzsecurity.com/, doorgeleid naar een generieke site van een domeinenboer.

    • Peter van der Ploeg