Brieven

None

Korting ontwikkelinghulp is zo vreemd nog niet

Algemeen directeur Manuela Monteiro van Hivos is het niet eens met voorzitter Stef Blok van de VVD-fractie, die wil bezuinigen op ontwikkelingshulp (Opinie, 21 juni).

Zij levert evenwel zelf de argumenten voor het standpunt van Blok, door te stellen dat ontwikkelingshulp voor een belangrijk deel gaat om rechten van landlozen, vrouwen, homo’s en boeren. Dit zijn in hoofdzaak politieke kwesties. De regimes van de landen waar het hier om gaat, nemen vaak standpunten in die Hivos onwelgevallig zijn.

Dit betekent de facto dat Hivos subversief politiek getinte actie wil voeren, in strijd met het Nederlandse regeringsbeleid en zonder enige (parlementaire) controle in andere landen. In dit licht is het niet zozeer verwonderlijk dat de overheidssteun wordt verminderd, als wel dat die steun al zo lang is gegeven en voor velen nog een heilig huisje is.

Groningen

Voor economie is het beter als Duitsland EK verliest

Voor de halve finales van het EK blijven nog vier landen over: Portugal, Spanje, Italië en Duitsland. De drie landen die notoir slecht op de euro hebben gelet en met honderden miljarden gesteund moeten worden, spelen straks tegen het land dat deze steun moet verschaffen: Duitsland.

Wij vinden dat ze alle drie door Duitsland (en ons) zijn gered. Zelf vinden ze dat ze door Duitsland (en ons) vooral door de mangel zijn gehaald. Hoe wrang moet het dan zijn om ook nog eens voetballend te verliezen van Duitsland? Kun je op school al niet meekomen met rekenen, en dan verlies je ook nog eens met apenkooien.

Het is daarom goed dat Nederland eruit ligt. We moeten hopen dat ook Duitsland verliest. Dit is goed voor het zelfbewustzijn van de zuidelijke landen van Europa.

ABN Amro publiceerde 27 mei een rapport waarin nog eens werd voorgerekend hoe goed winnen is voor de economie. Mensen gaan meer uitgeven. Het zelfvertrouwen stijgt en zelfvertrouwen is goed voor de economie, zoals we allemaal weten. ABN Amro verwachtte het grootste effect van het winnen door Frankrijk, maar nu Frankrijk eruit ligt, kan het maar het beste Spanje, Portugal of Italië zijn. Duitsland heeft al meer dan genoeg zelfvertrouwen.

Amsterdam

Wij maken de keuze wel voor u. Fijn hè?

Evelien Vos (Opinie, 25 juni) loopt een restaurant binnen, maar nog voordat ze aan een tafel heeft kunnen plaatsnemen, komt de ober toegesneld. ‘Nee mevrouw, voor u hebben we een plekje bij de keuken gereserveerd. Uw menu hebben we ook al samengesteld: een groentesoep vooraf, daarna kipfilet met friet en als toetje vanillevla met gemengd fruit.’ Wat zullen we nu krijgen?, roept ze verontwaardigd. ‘Ik maak toch zeker zelf uit waar ik wil zitten en wat ik wil eten?’ Maar mevrouw Vos, stamelt de ober verbaasd, ‘ik las uw artikel in NRC Handelsblad en was het er roerend mee eens. Keuzevrijheid maakt mensen onzeker en ongelukkig. Weten we eigenlijk wel wat we willen, of zijn we bang voor onze keuzes? Daarom hebben we u al die pijnlijke dilemma’s willen besparen. Uw werkgever liet overigens weten dat uw onderzoeksbaan wegens de bezuinigingen is geschrapt. Is dat niet geweldig? Nu kunt u uw oude studiegenoten gaan helpen met het vakkenvullen! Klinkt dat niet als nieuw geluk?’ Vos kon het er alleen maar mee eens zijn. Innig tevreden lepelde ze haar soepje weg.

Utrecht

    • A.L. de Werker
    • Maarten Lemmens
    • Hans Onno van den Berg