Bijna tienduizend meldingen van spooknota’s

Zo'n 80 procent van alle fraudemeldingen van het Steunpunt Acquisitiefraude gaat over spooknota's. Foto AP / Allen Breed

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft dit jaar al bijna tienduizend meldingen binnengekregen over zogenaamde spooknota’s, nepfacturen die naar ondernemers worden gestuurd in de hoop dat ze de rekening betalen, meldt persbureau Novum.

De meldingen over spooknota’s zijn goed voor zo’n 80 procent van alle fraudemeldingen die binnen komen, zegt een woordvoerder van SAF in de Volkskrant vanochtend. De schade daarvan schat zij op vierhonderd miljoen euro per jaar.

Suggestie klantrelatie

Spooknota’s worden verzonden door malafide bedrijven die hopen dat ondernemers klakkeloos de rekening betalen. Een dergelijke factuur lijkt op andere rekeningen en wordt zo opgesteld dat de suggestie wordt gewekt dat er een klantrelatie is. Vooral Oost-Europese bedrijven versturen spooknota’s, maar ook bedrijven die elders in Europa gevestigd zijn verspreiden de facturen.

Vooral net beginnende ondernemers zijn een makkelijke prooi voor kwaadwillende bedrijven. De registers waarin merken staan ingeschreven zijn voor iedereen toegankelijk.

Het SAF werkt samen met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en MKB Nederland om de praktijken tegen te gaan. Maar volgens de woordvoerder is dat nog niet zo makkelijk, omdat er onduidelijkheid bestaat over de strafbaarheid van de nepfacturen. In werkelijkheid is een spooknota namelijk een aanbod om een dienst af te nemen. Die nuance wordt vaak weggemoffeld in kleine letters onderaan de brief. Daardoor is het voor de overheid vaak moeilijk om de afzender te pakken. Omdat ondernemers geld overmaken, is er in feite een akkoord gesloten.

    • Mirjam Remie