Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zuid-Europa domineert (weer) de eurotop

De redding van de euro staat centraal op de top in Brussel eind deze deze week. En wat gebeurt er met de aandelen en de topman van KPN?

Het wordt een spannende week voor Europa – en niet alleen vanwege de halve finales op het EK voetbal die woensdag en donderdag plaatsvinden.

Donderdag en vrijdag komen de Europese regeringsleiders voor een EU-top bijeen in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel. De aanhoudende Europese schuldencrisis heeft Europa in een uiterst kwetsbare positie gebracht en de regeringsleiders moeten het met elkaar zien eens te worden over de wijze waarop de schuldencrisis moet worden opgelost.

Vooralsnog lukt dat voor geen meter. Afgelopen vrijdag, tijdens een vooroverleg tussen de leiders van de vier grootste eurolanden in Rome, werd dat pijnlijk duidelijk.

De Franse president Hollande, de Italiaanse premier Monti en de Spaanse premier Rajoy zijn voor het uitgeven van eurobonds, gezamenlijke Europese obligaties. De Duitse bondskanselier Merkel eist daarentegen dat lidstaten eerst hun begrotingen op orde brengen. Merkel verliet het overleg voortijdig om de kwartfinale tussen Duitsland en Griekenland te kunnen bijwonen.

Aankomende woensdag is er een nieuw overleg ingelast tussen Merkel en Hollande. Als de twee het dan opnieuw niet met elkaar eens worden, komt de eurozone ernstig in gevaar. Eén geluk heeft Hollande: Merkel kan niet weer een voetbalwedstrijd aanwenden om het gesprek af te kappen. Het Duitse voetbalelftal speelt donderdag pas.

Zolang Frankrijk en Duitsland nog met elkaar in de clinch liggen, worden er op de EU-top in Brussel slechts algemeenheden over de toekomst van de eurozone besproken. Centraal toezicht op de banken door de Europese Centrale Bank komt weer een stapje dichterbij. Besluiten over gevoelige thema’s, zoals gezamenlijke depositogaranties, worden echter vooruitgeschoven.

In Brussel zal het vooral over de ‘gebruikelijke’ onderwerpen gaan: de probleemgevallen binnen de eurozone. Spanje staat hoog op de agenda. Het land diende vanmorgen het formele hulpverzoek in voor de Europese miljardensteun voor de banken. Eind vorige week werd bekend dat de Spaanse bankensector tussen de 51 en 62 miljard euro aan steun nodig heeft en dat er dus, vooralsnog, geen extra geld nodig is bovenop de 100 miljard die Spanje al is toegezegd door Europa. „Prima te behappen”, luidde de reactie van de Spaanse premier Rajoy.

Verder gaat het, natuurlijk, opnieuw over Griekenland. Was Europa recent nog opgetogen over het feit dat de pro-Europese centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie de verkiezingen had gewonnen, intussen is dat gevoel alweer weggeëbd. Een bestendig Griekenland is nog ver weg, gezien de instabiliteit van de vorige week gevormde driepartijencoalitie onder leiding van premier Antonis Samaras.

Wie wil weten hoe het is gesteld met de economische conditie van Europa, kan uitkijken naar de cijfers over de Duitse arbeidsmarkt, die donderdag naar buiten komen. Verder komen er cijfers over het consumentenvertrouwen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Slowakije, en over het producentenvertrouwen in Nederland en Italië.

In Nederland krijgt de soap rondom telecombedrijf KPN deze week een vervolg. Nadat het topman Eelco Blok niet was gelukt een koper te vinden voor de Duitse dochter E-Plus, om zo een ongewenst bod van América Móvil af te houden, gingen de aandeelhouders massaal hun stukken aanbieden aan de Mexicaanse telecomreus.

América Móvil had eind mei een bod van 8 euro op 27,7 procent van de aandelen gedaan. Vrijdag meldde het telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim al bijna 21 procent van de KPN-aandelen in handen te hebben. En dat voor een lagere prijs dan de geboden 8 euro. Aanvankelijk verkochten de aandeelhouders hun stukken voor gemiddeld 7,85 euro, later zelfs voor 7,60 euro. Hierop ging de beurskoers van KPN hard onderuit. Evenals het imago van Blok: de druk op zijn positie neemt verder toe.