Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ziggo Dome: geluid zoals het bedoeld is

Het geluid bleek perfect ‘droog’. De voorzieningen prima. Morgen test Pearl Jam of de nieuwe Ziggo Dome een rockconcert aan kan. Marco Borsato wil er jaarlijks spelen.

Nederland, Amsterdam, 25-06-2012 Het allereerste optreden dat in de nieuwe Ziggo Dome gegeven wordt is een concert van Marco Borsato. De Ziggo Dome is de grootste concertzaal van Nederland, er kunnen 17.000 mensen in, het concert van Marco Borsato was helemaal uitverkocht. Voor het podium is een veld met staanplaatsen zitplaatsen zijn er op de eerste en tweede ring. De buitenkant van het gebouw is door led lampjes veranderd in een enorm scherm. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 25-06-2012 Het allereerste optreden dat in de nieuwe Ziggo Dome gegeven wordt is een concert van Marco Borsato. De Ziggo Dome is de grootste concertzaal van Nederland, er kunnen 17.000 mensen in, het concert van Marco Borsato was helemaal uitverkocht. Voor het podium is een veld met staanplaatsen zitplaatsen zijn er op de eerste en tweede ring. De buitenkant van het gebouw is door led lampjes veranderd in een enorm scherm. foto: Bram Budel Bram Budel

Hij: „Dit is hoog.” Zij: „Ja nou.” Hij: „Als je zit gaat het best. De bovenste ring van de Arena is steiler.” Zij: „Kan wezen, maar dit durf ik niet.”

Hoogtevrees in het bovenste hoekje van de nieuwe Ziggo Dome. Tal van mensen op de bovenste rij kwamen gisteren toch even hun kaartje omwisselen: het spectaculaire uitzicht over een zee van hoofden in de diepte maakte wiebelig.

Gisteren opende de Ziggo Dome, een moderne concerthal in Amsterdam-Zuidoost die 17.000 bezoekers het beste geluid van Europa wil laten horen. Het was een bewust ingetogen opening zonder toeters en bellen, met ‘slechts’ een concert van Marco Borsato die er zijn Dichtbij Tour afsloot. Wel werd zijn show voorafgegaan door een snel gesneden film over de bouw van de concerthal. Van de eerste paal in 2009, de werkzaamheden van dagelijks zo’n 150 bouwvakkers tot Marco Borsato die het laatste muurtje nog staat de witten. „Stoppen nu”, roept commercieel directeur Danny Damman de zanger toe. „Er zit 17.000 man binnen.”

De aan de buitenkant met 120.000 ledlampjes versierde zwarte concertdoos is met zijn immer bewegende en verlokkende gevelprojecties een trekker. ‘Las Vegas aan de Amstel’ schijnt je tegemoet op snelweg en spoor. En het mag gezegd: wat is het een heerlijke concertzaal geworden. De ruimte voelt weldadig aan, het geluid heeft prioriteit en de publieksgerichte service is opmerkelijk.

De Ziggo Dome kan zich meten met Europese concerthallen als The O2 Arena Londen. De zaal is precies op maat voor artiesten die hun wereldtournees plannen op locaties met vergelijkbare capaciteit (tussen de 12.000 en 20.000 personen). In Nederland plaatst Ziggo Dome zich tussen Heineken Music Hall en Gelredome in en is daarmee een geduchte concurrent voor de Rotterdamse Ahoy. Hoewel die locatie net een grote verbouwing achter de rug heeft, wordt zonder meer duidelijk: de Dome staat duidelijk op punten voor.

Geen koepel dus, zoals het woord ‘dome’ in de naam suggereert. Alles aan de door Benthem Crouwel Architecten ontworpen concerthal is recht en hoekig: 90 bij 90 meter en een hoogte van 30 meter. Een weidse, lichte bezoekersentree, met muziekkreten als ‘tonight’s gonna be a good night’ op de muren. Erboven een groot modern restaurant boordevol muziekelementen. In de clubs naast de entree draaien voor en na de concerten deejays. Dan de ruime garderobes, lockerruimtes met speelse afbeeldingen van kleurige equalizergrafieken en servicebalies. Links en rechts van de zaal gangen met aantrekkelijk ogende bars met koperen lampenbollen, naast snacks ook gezond eten van La Place (muntthee 1 munt) en naarmate je de zaal nadert dimt het ledlicht.

De van binnen compleet zwarte concertdoos heeft een zaalvloer van 3.741 vierkante meter. Artiesten worden er – opvallend intiem voor zo’n kolossale concerthal – omhelsd door twee hoefijzervormige tribunes vol publiek. De mooiste en compleetste concertzaal, jubelde Borsato in zijn welkomswoord na de eerste nummers Branden aan de zon en Vrij zijn. Om vervolgens bedolven te worden onder pluchen speelgoedbeesten. Een grapje van zijn fans na zijn recente opmerking in Groningen dat hij vroeger nog wel eens een teddybeer kreeg. „Dit is een plek waar ik jaarlijks zal staan”, sprak de zanger.

Jaren is gesleuteld aan de ‘uitklinktijd’ van de zaal – hoe lang het duurt voordat het geluid weg is. Er is gedempt en geabsorbeerd op de juiste plekken. Zoals de speciaal geconstrueerde tribunes met ruimtes ertussen. Wanden en plafond zijn bekleed met een dempende minerale wol.

Dan krijg je geluid ‘zoals het bedoeld is’ – de droom van iedere topartiest. De komende concerten (Pearl Jam, Sting, Madonna, Paul Simon) gaan meer duidelijk maken. De aaibare popmuziek van Marco Borsato klonk in elk geval zuiver. Klankkleur en instrument in de band vielen goed te onderscheiden. Ook achterin, op de eerste en de tweede ring opklimmend, was Borsato („Vandaag is rood de kleur van jouw lippen”) goed te verstaan. Een zaal die in balans is, concluderen ook Mojo-programmeurs buiten de zaal tevreden. „Gericht geluid, prima in de hoogte, midden en laagte.” Morgen is de rocktest met Pearl Jam.

Ook interessant: 7 juli, hoe zal de uitgaansdriehoek in Zuid-Oost de massale mensenstroom verwerken. Dan heeft de Dome een concert van Madonna, de ArenA het dance-evenement Sensation en de HMH een concert van De Dijk.