Wimbledon begint, Rus als eerste Nederlander in actie

Drie Nederlandse tennissers doen mee aan het grandslamtoernooi, Haase en Bertens spelen morgen.

Rotterdam. Arantxa Rus komt als enige Nederlander vandaag in actie op Wimbledon. De 21-jarige tennisster speelt de tweede wedstrijd op baan 17 – na de partij tussen Tobias Kamke en Richard Gasquet die om 12.30 uur Nederlandse tijd begint – tegen Misaki Doi. De Japanse is de nummer 105 van de wereld, Rus staat op plaats 72. Het is pas de tweede keer dat de Nederlandse deelneemt aan het hoofdtoernooi van Wimbledon, in 2010 werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld. Rus en Doi stonden drie keer eerder tegenover elkaar, Rus won tweemaal.

De 21-jarige Kiki Bertens (86ste van de wereld) debuteert morgen op Wimbledon. Ze heeft een sterke tegenstander geloot: de Tsjechische Lucie Safarova, de mondiale nummer 21. Ook Robin Haase treft het niet in de eerste ronde. Hij speelt morgen tegen toptienspeler Juan Martin del Potro.

Vandaag komen al veel topspelers in actie. Titelverdediger Novak Djokovic speelt de eerste partij op het centercourt, tegen Juan Carlos Ferrero. Daarna neemt de nummer één van de vrouwen Maria Sjarapova het op tegen Anastasia Rodionova. Zesvoudig winnaar Roger Federer (3) staat op baan 1 tegenover Albert Ramos. Ook op baan 1 is het duel tussen Kim Clijsters, die vorige week met een blessure uit voorzorg de halve finale van Rosmalen afzegde, en Jelena Jankovic (18). Afnieszka Radwanska (3) treft op baan 2 Magdalena Rybarikova. Vervolgens mag vijfvoudig winnares Venus Williams de baan op. De Amerikaanse, ongeplaatst, speelt tegen Elena Vesnina. Novum