Waarom zijn daklozen vaak man?

Waarom zijn er onder zwervers aanzienlijk meer mannen dan vrouwen?, vraagt Marianne Bulens uit Rotterdam zich af.

Bulens’ observatie klopt. Het CBS schatte in 2009 dat er in Nederland 17.500 daklozen waren: mensen tussen de 18 en 65 zonder vaste verblijfplaats. En volgens het CBS was 80 procent van hen man. Uit andere onderzoeken rolt eenzelfde percentage.

Nogal wat daklozen zijn in hun situatie beland door huisuitzettingen, zegt hoogleraar maatschappelijke zorg Judith Wolf van het UMC St Radboud Nijmegen. Ze doet kwalitatief onderzoek naar daklozen. „Vrouwen en kinderen worden op zo’n moment sneller en langer opgevangen door hun omgeving. Ook ondernemen instanties sneller actie voor alleenstaande vrouwen die hun huis kwijtraken, zeker als zij kinderen hebben.” Detentie is ook zo’n risicofactor voor dakloosheid, vertelt Wolf. En er zitten nou eenmaal meer mannen in de gevangenis.

„Met een groter sociaal netwerk, is de kans ook groter dat je eruit komt”, zegt Jolanda Vos van de gemeente Rotterdam. De ervaring bij de afdeling Maatschappelijke Opvang van de gemeente is dat een netwerk helpt de problematiek die vaak met dakloosheid samenhangt –zoals schulden, verslaving en psychische problemen– te boven komen. „Vrouwen hebben vaak zo’n sterker sociaal netwerk.” De vrouwen die op straat komen hebben ook andere problemen. Het gaat vaker om huiselijk geweld.

Alleenstaande mannen kunnen zich ook minder goed redden dan vrouwen zonder partner, heeft Wolf gemerkt. „Ze maken eerder schulden, hebben het financieel niet op orde en lopen zo een groter risico hun huis kwijt te raken.” En het aantal alleenstaanden in Nederland groeit, weet Wolf.

Vrouwen zijn niet alleen minder vaak dakloos, de dakloze vrouwen die er zijn zie je ook minder goed. Wolf: „Ze maken zich onzichtbaar, ze letten bijvoorbeeld op hun kleding.”„Dakloze vrouwen willen zelden met onze campagnes meewerken,” vertelt Vos. „ Ik denk dat ze zich er meer voor schamen.” Volgens Vos leven dakloze vrouwen bovendien minder vaak echt op straat. „Zo kom je in de prostitutie veel dakloze vrouwen tegen. Die slapen niet buiten maar bij een man of pooier.”