Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Volger, geen man van ideeën

Op het allerlaatste moment wees de Moslimbroederschap Mohammed Morsi aan als presidentskandidaat. Hij won.

In this image taken from Egypt State TV, newly-elect President Mohammed Morsi delivers a speech in Cairo, Egypt, Sunday, June 24, 2012. Morsi has called for unity and said he carries "a message of peace" to the world. In his first televised speech on state TV, Morsi pledged Sunday to preserve Egypt's international accords, a reference to the peace deal with Israel. (AP Photo/Egypt State TV) MANDATORY CREDIT
In this image taken from Egypt State TV, newly-elect President Mohammed Morsi delivers a speech in Cairo, Egypt, Sunday, June 24, 2012. Morsi has called for unity and said he carries "a message of peace" to the world. In his first televised speech on state TV, Morsi pledged Sunday to preserve Egypt's international accords, a reference to the peace deal with Israel. (AP Photo/Egypt State TV) MANDATORY CREDIT AP

Mohammed Morsi was niet de eerste keus van de Moslimbroederschap als presidentskandidaat. Haar eerste keuze was Khairat al-Shater, een rijke zakenman en de tweede man en strateeg van de fundamentalistische organisatie. Maar de verkiezingscommissie diskwalificeerde hem en Morsi werd op het allerlaatste moment kandidaat gesteld.

Morsi gold daarom in de verkiezingscampagne als het „reservewiel” van de Moslimbroederschap. Hem werden aanvankelijk weinig kansen toegedacht om als eerste Moslimbroeder de eerste president te worden zonder militaire achtergrond. Hij geldt immers ook als buitengewoon saai.

Maar dankzij het traditioneel goede organisatievermogen van de Broederschap heeft hij deze overwinning toch binnengehaald. Zijn basis is niet heel stevig: uiteindelijk heeft maar een kwart van de Egyptenaren op hem gestemd.

Mohammed Morsi werd in 1951 in Sharqiya in de Nijldelta geboren en studeerde civiele techniek aan de Universiteit van Kairo. Hij promoveerde aan de California State University, waar hij tot 1985 ook doceerde. Twee van zijn vijf kinderen zijn in de Verenigde Staten geboren en bezitten het Amerikaanse staatsburgerschap.

Na zijn terugkeer in Egypte werd hij hoogleraar. Tegelijkertijd klom hij op in de hiërarchie van de toen nog verboden Moslimbroederschap. In 2000 werd hij als onafhankelijke kandidaat in het parlement gekozen. In 2005 verloor hij zijn zetel in verkiezingen waarmee de autoriteiten ruim hadden geknoeid. In 2008 zat hij acht maanden gevangen, maar veel andere Moslimbroeders hebben aanzienlijk langer en vaker gevangen gezeten.

Morsi staat erom bekend dat hij altijd zonder voorbehoud het conservatieve leiderschap van de hoogste leider van de Broederschap heeft gevolgd, op dit moment Mohammed Badei. Hij is een volger, geen ideeënman. Behalve conservatief zijn de Broederschap en Morsi echter ook pragmatisch. Een voorbeeld dat daarbij vaak wordt gegeven is dat Morsi anti-Israël is maar niet oproept tot het opzeggen van het vredesverdrag met Israël.