Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Verliefd

Graag had ik met statistieken uiteengezet waarom penaltyreeksen altijd worden gewonnen door het beste team. Maar ik kan alleen nog maar aan Andrea Pirlo denken.

Je was hem eigenlijk al een beetje vergeten, maar op deze zondagavond sta je in vuur en vlam. Bij de eerste beeldschone pass denk je nog dat je gewone bewondering voelt, maar je hartslag blijft maar stijgen. Pirlo geeft intussen zijn medespelers steeds weer nieuwe doelkansen, geduldig als een ouder die zijn kind leert fietsen. Je kruipt steeds dichter naar het toestel toe.

Je fluistert: geef Pirlo de bal, al is het maar voor een tikkie breed. En, wat is hij móói! Dat magere lichaam, die steeds diepere groeven in zijn gezicht! Je vreest een doelpunt, want je wilt een verlenging. Verlenging betekent: een extra half uur met Andrea.

Als hij dan zijn wonderpenalty scoort, meen je door je tranen heen te zien dat hij opstijgt naar de hemel, maar nee, hij sjokt met geloken ogen terug naar zijn medespelers in de middencirkel. Zij mogen hem aanraken.

Arjen Fortuin