‘Van Marwijk blijft aan als bondscoach’

Van Marwijk druk coachend tijdens de cruciale, maar verloren, wedstrijd tegen Portugal: wie hoorde hem, wie wílde hem horen? Foto AP / Matthias Schrader

Bert van Marwijk blijft ondanks het mislukte EK aan als bondscoach van het Nederlands elftal. Halverwege de evaluatiesessie met de KNVB zijn beide partijen van mening dat het tot medio 2016 lopende contract niet verbroken hoeft te worden, meldt het AD.

Van Marwijk en de KNVB zouden wel in gesprek zijn over een bijstelling van het huidige beleid. Daarbij valt te denken aan aanpassingen in de technische staf en de rest van de begeleiding. Zoals NRC Handelsblad afgelopen weekend al schreef, zijn ten opzichte van het succesvolle WK in Zuid-Afrika nu twee gelouterde oud-profs weggevallen.

Assistenten Frank de Boer en Phillip Cocu speelden samen ruim tweehonderd interlands. Ernest Faber verving De Boer nadat deze coach van Ajax werd, Alfred Schreuder gaat Cocu vervangen. Samen zijn zij goed voor één interland.

Persona non grata

Ook zou het de bedoeling zijn dat de selectie van vers bloed wordt voorzien. Sinds het WK ontbrak het binnen de basisopstelling aan concurrentie. Teveel spelers leken een abonnement te hebben op een startplek. Duidelijk is dat Mark van Bommel een stap terug doet en uit een reconstructie van NRC bleek dat Klaas-Jan Huntelaar persona non grata dreigt te worden.

KNVB-directeur Bert van Oostveen liet direct na het debacle al weten dat Van Marwijk in principe wel wat krediet verdient. Voor 6 juli moet er duidelijkheid zijn. Volgens het AD, dat verder niet duidelijk maakt op welke bronnen het zich baseert, wordt de zaak echter binnen een week afgerond.