Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Uruguay wil de verkoop van marihuana legaliseren

Het plan van Uruguay om de verkoop van marihuana te legaliseren zou van het kleine Zuid-Amerikaanse landje de eerste staat maken die rechtstreeks is verwikkeld in de drugshandel. De Verenigde Staten zullen het geen goed idee vinden. Maar het plan biedt uitzicht op een op de markt gebaseerde oplossing voor het drugsgeweld dat Latijns-Amerika teistert.

Uruguay, dat ingeklemd ligt tussen Brazilië en Argentinië, staat bekend om zijn rundvlees, jaren zestig-architectuur en kredietwaardige economie. Kortom: het is een saai eiland van rust in een opwindende omgeving. Maar de linkse regering van het land stuurt nu aan op een revolutionair wetsontwerp ter bestrijding van de misdaad. Hierdoor zou de overheid worden belast met het toezicht op de teelt, de kwaliteitsgarantie en de gecontroleerde distributie van marihuana.

Jose Mujica, de 77-jarige president van Uruguay, begrijpt dat het legaliseren van de drugshandel een betere manier is om de smokkel aan te pakken dan het verkwisten van miljarden dollars aan de bestrijding ervan. President Barack Obama schrikt er voor terug om hetzelfde te doen met de drugshandel in de Verenigde Staten, waar de meeste drugs ter wereld worden geconsumeerd. Vice-president Joe Biden heeft in maart een pleidooi van regionale overheden om de legalisering van drugs te steunen afgewezen, door te zeggen dat de smokkel toch nooit zal verdwijnen.

Net iets ten zuiden van de Amerikaans-Mexicaanse grens hebben drugssmokkelaars grote delen van het noorden van Mexico veranderd in wetteloze mini-staatjes, waar dagelijks onthoofde lichamen worden gevonden.

In de afgelopen vijfenhalf jaar zijn in Mexico bijna 60.000 mensen omgekomen als gevolg van het geweld van de drugskartels. In reactie op hun eigen problemen hebben diverse Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië en Argentinië de regels voor persoonlijk drugsgebruik versoepeld.

Maar geen enkel land is zo ver gegaan als Uruguay, dat twee voordelen heeft als het gaat om het beproeven van nieuwe manieren om de drugsproblematiek aan te pakken. In de eerste plaats is de consumptie er al legaal. In de tweede plaats zullen andere landen er niet aan durven beginnen uit angst de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner van Mexico, voor het hoofd te stoten. Midden-Amerikaanse landen hebben ook te veel baat bij het Amerikaanse immigratiebeleid om te hard van stapel te lopen op het gebied van de drugshandel.

Het is niet ideaal als de staat straks de Uruguayaanse marihuanamarkt van 750 miljoen dollar beheerst, maar het is een goede stap op weg naar andere, op de markt gebaseerde oplossingen. Of het plan nu werkt of niet – uit zakelijk oogpunt of als gezond overheidsbeleid – de rest van de regio doet er goed aan de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Vertaling Menno Grootveld