Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

Fontane Effi Briest (R.W. Fassbinder, 1974, BRD). Fontane Effi Briest oder Viele, die eine Ahnung haben von ihren Möglichkeiten und ihren Bedürfnissen und trotzdem das herrschende System in ihrem Kopf akzeptieren durch ihre Taten und es somit festigen und durchaus bestätigen. Zo luidt de titel van deze verfilming van het meesterwerk van Theodor Fontane uit 1895. Fassbinder maakt van deze Effi (die op haar zeventiende gedwongen wordt met een twintig jaar oudere baron te trouwen en haar geluk zoekt in het bed van een majoor) geen slachtoffer, maar iemand die haar eigen lot wil bepalen. Dat loopt melodramatisch slecht af. Met Hanna Schygulla als Effi Briest, Wolfgang Schenck (Baron Geert von Innstetten) enUlli Lommel (Major Crampas). Arte, 20.15-22.30u.

Couples Retreat (Peter Billingsley, 2009, VS). Mechanische komedie over vier stellen die in tropisch vakantiepark van Franse zengoeroe verplicht in relatietherapie gaan. Met Jason Bateman, Malin Akerman. SBS6, 20.30-22.50u.

The Prestige (Christopher Nolan, 2006, VS/GB). De regisseur van Batman Begins, maar ook van Following en Memento, maakte een briljant, misschien wel overbriljant mysterie rond twee rivaliserende illusionisten (Christian Bale en Hugh Jackman) in het Londen van de late 19de eeuw. Nolan heeft zijn verhaal opgebouwd in cirkels die hij over elkaar legt, zodat je nooit kunt zien waar de ene ophoudt en de andere begint. Ook met Michael Caine, David Bowie en Scarlett Johansson. Net5, 20.30-23.10u.

The Money Pit (Richard Benjamin, 1986, VS). Teleurstellende remake van klassieke verbouwingskomedie Mr. Blandings Builds His Dreamhouse (1948). Tom Hanks en Shelley Long kopen landhuis dat krot blijkt. Restauratie daarvan én jaloezie op gemeenschappelijke vriend Alexander Godunov leiden tot huwelijkscrisis. BBC 1, 00.50-02.20u.

Informatief

Michael Jackson: This is it. Concertreconstructie uit bijna 120 uur opnamen van de repetities van Michael Jackson voor zijn serie concerten in de O2 in Londen, 2009. De ruim tien filmpjes die werden gemaakt voor het 3D-scherm tijdens de concerten vormen een welkome breuk in de soms monotone repetities: Michael Jackson die in een film noir wordt verleid door Rita Hayworth en beschoten door Humphrey Bogart in Smooth Criminal, zombies die uit graven kruipen voor de groepsdans in Thriller. Gelukkig is Jackson daar niet als zombie opgemaakt; dan was het luguber geworden. De moonwalk doet hij maar éénmaal, haast terloops. En in sommige uitdossingen, zoals de spiegelende zonnebril en smoking met opgevulde schouders, heeft de King of Pop iets van een vampier. Maar dansen kon hij nog, en zingen ook. RTL8, 20.30-22.30u.

King George & Queen Mary: The royals who saved the monarchy. Laatste deel van tweeluik, vanavond over koningin Mary (geboren prinses Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes von Teck), die door koningin Victoria was uitgekozen om met prins Albert Victor te trouwen maar toen deze overleed, werd doorgeschoven naar zijn jongere broer. Toch hadden de twee een goede relatie en toen de koning in 1936 overleed en haar zoon Edward in hetzelfde jaar afstand van de troon deed (omdat hij een huwelijk met een Amerikaanse golddigger prefereerde), bleek zij een rots in de branding. BBC 2, 22.00-23.00u.

Jeroen Pauw in Japan. Reportage over de stand van zaken in de streek die vorig jaar door een aardbeving en een tsunami getroffen werden. Ned.1, 22.10-23.00u.

Masterclass dirigeren: De maestro’s van het Concertgebouworkest. Komende maand besteedt de AVRO wekelijks aandacht aan het vak dirigeren. In deze eerste uitzending praten orkestmusici en muziekkenners aan de hand van fragmenten over een aantal grote dirigenten die voor het Concertgebouworkest hebben gestaan. Ned.2, 23.25-00.10u.

Amusement

Shaun the Sheep. Animatieserie over een bijdehand schaap. Twee eenden die onder het roet zitten, worden aangezien voor zeldzame Afrikaanse zebra-eenden. Boer ruikt geld en bouwt erf om tot exotische eendentuin, waar publiek tegen betaling welkom is. Shaun wil z’n weiland terug en verzint een manier om de fraude aan het licht te brengen. BBC 2, 18.40-18.50u.

Penoza. Herhaling van de veelgeprezen Nederlandse misdaadserie waarvan later dit jaar een nieuwe reeks uitgezonden wordt. Met Monic Hendrickx als Carmen, godmother tegen wil en dank, en verder o.a. Tom Jansen, Olga Zuiderhoek en Fedja van Huêt.Ned.3, 21.30-22.30u.

Sport

Tennis: Wimbledon 2012. Rechtstreeks verslag van de open Engelse kampioenschappen. Om 21.00u een samenvatting met hoogtepunten. BBC 2, 18.50-22.00u.