Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Terugkijken: de enerverende penaltyreeks van Engeland-Italië met meesterstuk Pirlo

Gianluigi Buffon heeft gekeken naar de finale van de Champions League: Ashley Cole schiet in zijn linker onderhoek. Hebbes. Foto AFP / Guiseppe Cacaci

Wéér niet. Engeland vloog opnieuw uit een groot toernooi na strafschoppen. Het was de zesde keer sinds 1990 en wederom was er drama. Van angst, naar hoop, naar teleurstelling, wanhoop en tranen. En oh wat deed Andrea Pirlo de Engelsen pijn en zette hij de iets te vrolijke keeper Joe Hart op zijn nummer.

En wij dachten dat Oranje aan een penaltytrauma lijdt. Welnee. Op het WK van 1990 mist Engeland de finale op een haar na wanneer stuart Pearce en Chris Waddle de laatste twee strafschoppen tegen West-Duitsland misen. De Duitsers winnen het WK, Engeland is scarred for life. In 1996 op het EK in eigen land wordt opnieuw de finale gemist, en weer zijn die Duitsers beter met pingels nemen.

Twee jaar later: wereldkampioenschap in Frankrijk. In de tweede ronde wacht Argentinië, dat Engeland in 1986 nog naaide met ‘de hand van God’. Weer worden de penalties niet goed genoeg genomen. Paul Ince mist de tweede, David Batty de laatste. In 2004 is het zelfs de doelman van Portugal die de strafschoppenreeks voor eigen publiek beslist. David Beckham had last van een graspolletje.

Op het WK in Duitsland wacht opnieuw Portugal in de kwartfinale. Frank Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher missen. Cristiano Ronaldo heeft eerst Wayne Rooney een rode kaart aangesmeerd en schiet daarna de beslissende penalty binnen. Het komt nooit meer goed met de Engelsen en het schieten van elf meter.