Spanje vraagt officieel steun aan voor noodlijdende banken

Fernando Jimenez Latorre (links), staatssecretaris van economische zaken, en Fernando Restoy (rechts), vice president van de centrale Banco de España, maakten vorige week bekend dat zwakke Spaanse banken tot 62 miljard euro nodig hebben. Foto AP / Paul White

Het was al aangekondigd, maar nu is het ook officieel. Het Spaanse ministerie van Economische Zaken heeft bekendgemaakt dat er financiële steun is gevraagd voor de noodlijdende banken in Spanje.

Ruim twee weken geleden kondigde Spanje al aan dat het financiële steun ging vragen, maar de officiële aanvraag liet op zich wachten.

Het is nog niet duidelijk om hoeveel geld Spanje heeft gevraagd. Volgens de minister van Economische Zaken Luis de Guindos wordt het bedrag op 9 juli bekend, meldt persbureau AP.

Spaanse banken hebben tot 62 miljard nodig

Uit de onderzoeken van twee externe adviesbureaus bleek vorige week dat zwakke Spaanse banken tussen de 51 en 62 miljard euro nodig hebben van het reddingsfonds. Spanje wilde de resultaten van deze onderzoek afwachten voordat het land formeel een aanvraag zou doen voor financiële steun.

Onze correspondent Merijn de Waal meldde vorige week dat de rekening nog verder op kan lopen.

“Deze bureaus geven gewoon een mening. Ze hebben een paar weken de tijd gehad waarin ze een methodische studie hebben gedaan. Als Spanje financiële steun aanvraagt zullen Europa en het IMF de banken helemaal doorlichten en het kan best zijn dat er dan nog meer lijken uit de kast komen. Bij stresstests in 2010 en 2011 hebben banken van de Europese Bankenautoriteit een voldoende gekregen die later bijna failliet zijn gegaan. Er hangt nog steeds een vraagteken boven de markten; dat is met deze onderzoeken niet definitief opgelost.”

De eurolanden maakten eerder bekend 100 miljard beschikbaar te maken voor de banken.