Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Schutting aan zee in Sotsji

Picture taken from a helicopter on May 18, 2012, shows a general view of the construction area of the Olympic Park in the Black Sea resort of Sochi. Sochi will host the 2014 Winter Olympics which will start on February 7, 2014. AFP PHOTO/MIKHAIL MORDASOV
Picture taken from a helicopter on May 18, 2012, shows a general view of the construction area of the Olympic Park in the Black Sea resort of Sochi. Sochi will host the 2014 Winter Olympics which will start on February 7, 2014. AFP PHOTO/MIKHAIL MORDASOV AFP

Wie langs de Zwarte Zee vanaf de Russsische stad Novorossisk richting badplaats Sotsji wandelt, botst na enige tijd tegen een aluminium schutting op. Die volgt een bocht door het bos, om anderhalve kilometer verder weer op het strand uit te komen.

Het hekwerk was onderwerp van een rechtszaak vorige week. De schutting mag hier niet staan, zoveel is duidelijk. Dit is terrein van Staatsbosbeheer. Maar graffiti spuiten op de schutting mag ook niet.

Moet je de spuiters aanpakken, of ook de eigenaar van de schutting? Een lastig parket voor Justitie, die in Rusland vaak minder onafhankelijk optreedt dan volgens de grondwet de bedoeling is.

De affaire begon met de vraag van wie de schutting eigenlijk is. Volgens het kadaster behoort het land erachter toe aan Aleksandr Tkatsjov, de gouverneur van de provincie. Volgens de gouverneur is dat niet waar.

Langs de zee groeit een woud van uitwaaierende pijnbomen die ronde dennenappels dragen. Een onderklasse van Pinus Brutia die alleen hier voorkomt. Niet ver ten oosten staan de buitenwoningen van president Poetin en premier Medvedev.

In november verscheen er graffiti op de schutting. Zwarte letters. „Dit bos is van iedereen”, stond er. En: „Alex is een dief”. En, plek genoeg, want de schutting is ruim honderd meter lang: „Ga weg. Dit is ons bos.”

De daders, ecologen van beroep, blogden over hun motieven. Ze schreven dat burgers volgens de wet recht hebben op vrij en gratis toegang tot de bossen. En dat ze mogen protesteren als zo’n recht geschonden wordt. Ze verwijderden een stuk schutting en berichtten dat ze omgehakte exemplaren van Pinus brutia aantroffen. De bomen staan op de rode lijst: omhakken mag niet.

Volgens de gouverneur is de schutting en het land erachter niet van hem. Zijn datsja ligt verderop, vertelde hij op tv. In het kadaster staat dat de verschillende percelen toebehoren aan de gouverneur, een familielid en de vrouw van de vorige vice-gouverneur. Het strand kregen ze er voor 1 roebel (2,5 cent) bij.

Woensdag stonden de graffitispuiters terecht. Een opgeroepen expert legde uit dat de schutting illegaal is: publiek bos, etcetera. De rechter hoorde het aan, bedankte de expert en gaf de graffitispuiters drie jaar voorwaardelijk. Er volgde geen bevel om de schutting af te breken.