Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers geeft tandartsen laatste waarschuwing voor hoge prijzen

Demissionair minister Schippers dreigt het experiment met vrije prijzen voor tandartsen te stoppen. Ze geeft een laatste waarschuwing.
Demissionair minister Schippers dreigt het experiment met vrije prijzen voor tandartsen te stoppen. Ze geeft een laatste waarschuwing. Foto Reuters / Sergio Perez

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dreigt het experiment met vrije tarieven voor tandartsen te stoppen, omdat de prijzen sinds begin dit jaar veel te hoog zijn geworden geworden. Dat schrijft Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers waarschuwde tandartsen en mondhygiënisten al eerder toen bleek dat de prijzen te snel stegen. De minister beloofde de stekker uit de proef te trekken als tandartsen zich niet in de hand konden houden. Zij krijgen nu een laatste waarschuwing. Als de prijzen aan het einde van dit jaar niet tot een acceptabel niveau zijn gedaald wordt het experiment gestopt.

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de prijzen in het eerste kwartaal zo’n zes procent zijn gestegen. Volgens Schippers is dat, gelet op de economische situatie en de portemonnee van de burger, een te grote stijging. De NZa is gevraagd voorbereidingen te treffen om de proef voortijdig te staken. Een onderzoek in november, waaruit de prijsstijging over een langere periode dan drie maanden duidelijk moet worden, zou de doorslag moeten geven.

‘Hoge kosten te wijten aan lage aantal contracten’

Volgens Theo Langejan, voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zijn de hoge prijzen in de mondzorg te wijten aan het lage aantal contracten dat wordt gesloten tussen verzekeraars en tandartsen, zo meldt hij in De Telegraaf. Er zijn tot nu toe minder contracten opgesteld dan in 2011. Volgens hem is het aan verzekeraars, en niet aan consumenten, om te onderhandelen over een betere prijs:

“Zorgverzekeraars hebben als enige de kennis en de informatie om te zorgen dat tandartsen niet uit de band springen.”

Sinds 1 januari gelden er geen maximumtarieven meer in de mondzorg. Tandartsen kunnen nu zelf bepalen wat zij voor een behandeling vragen. Het gaat om een experiment van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat in principe drie jaar duurt. De minister wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandzorg verbeteren.