Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ruzie in Tunesië na uitlevering Libiër

De Tunesische president Moncef Marzouki is woedend over de uitlevering van de Libische oud-premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi aan Libië. Marzouki liet weten dat premier Hamadi Jebali gisteren met de uitlevering „zijn bevoegdheden te buiten is gegaan” en „unilateraal” en „illegaal” te werk is gegaan.

Internationale mensenrechtenorganisaties hadden een dringend beroep op Tunesië gedaan Mahmoudi niet uit te leveren omdat er ernstige twijfel bestaat of hij wel een eerlijk proces krijgt. Marzouki heeft zelf vele jaren als politiek gevangene vastgezeten onder de afgezette Tunesische sterke man Ben Ali.

Zijn woordvoerder herinnerde er gisteren aan dat de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties Tunesië had gevraagd Mahmoudi niet uit te leveren, hangende zijn verzoek om de status van politiek vluchteling. De uitlevering, zei hij, „bedreigt het aanzien van Tunesië in de wereld”. Jebali op zijn beurt liet weten dat het uitleveringsbesluit niet de handtekening van de president behoefde en dat de Libische rechterlijke macht op orde is.

Mahmoudi, die in september in Tunesië werd opgepakt, werd gisteren uitgezet naar Libië, waar hij onmiddellijk werd gevangen gezet. De huidige Libische interim-premier, Abdurrahim al-Keib, zei dat hem misdrijven tegen het Libische volk ten laste zijn gelegd. Hij kan de doodstraf krijgen. Mahmoudi was premier van 2006 tot de val van Tripoli in augustus vorig jaar.

Duizenden aanhangers van de vroegere Libische leider Moammar Gaddafi zitten in Libië gevangen, van wie een groot deel in handen van milities is. Volgens mensenrechtenorganisaties worden zij slecht behandeld. Gaddafi’s zoon Seif al-Islam Gaddafi wordt gevangen gehouden door de militie van de stad Zintan. (AFP, AP, Reuters)