Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

'Russische spelers waren niet fit', laakt minister coach Advocaat

Bondscoach Dick Advocaat heeft een week na de uitschakeling van het Russische elftal bij het EK stevige kritiek gekregen van de Russische sportminister Vitali Moetko. De Nederlandse trainer heeft volgens hem niet maximaal gepresteerd. „Dit is een onbevredigende uitkomst”, zei hij op de staatstelevisie. „We hadden minimaal de kwartfinales moeten halen.”

Rusland begon met Advocaat, die op 1 juli aan de slag gaat als trainer van PSV, sterk aan het EK met een 4-1 overwinning op Tsjechië. De ploeg overleefde echter na een verrassende nederlaag tegen Griekenland (1-0) de groepsfase niet. „De ploeg was fysiek niet goed geprepareerd”, stelde Moetko. „De spelers waren vermoeid. Dat moeten we de volgende keer anders aanpakken.”

Advocaat haalde juist de Nederlandse inspanningsfysioloog Raymond Verheijen in mei bij de selectie. Hij staat bekend om zijn uitgebalanceerde conditietrainingen en heeft vaak commentaar op clubs en trainers die verkeerd bezig zouden zijn.