Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtszaak tegen Joelia Timosjenko opgeschort tot 10 juli

Een aanhanger van de Oekraïnse oud-premier Timosjenko plakt posters met haar afbeelding op de muur van de gevangenis waar ze verbleef. Op dit moment wordt ze behandeld in het ziekenhuis. Foto AP / Alexey Furman

De rechtszaak tegen Joelia Timosjenko is opgeschort tot 10 juli, zo maakte de rechter vandaag bekend. Dat is een ruime week na de EK-finale. De oud-premier van Oekraïne wordt verdacht van belastingfraude. De reden voor het uitstel is nog niet duidelijk.

Vorig jaar werd de 51-jarige oud-premier veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ambtsmisbruik. Ze ligt op dit moment in het ziekenhuis wegens ernstige rugklachten en kon om die reden niet bij de zitting aanwezig zijn, zo meldt persbureau Reuters. Volgens de Oekraïense gevangenisautoriteiten kan ze momenteel niet vervoerd worden.

Buiten de rechtszaal protesteerden aanhangers van Timosjenko vandaag die haar vrijlating eisen, zij stellen dat de veroordeling van Timosjenko politiek gemotiveerd is.

Ook politiek leiders van diverse Europese landen bekritiseren de manier waarop Timosjenko wordt behandeld in de gevangenis. Oekraïne staat door de vermeende mishandeling van de oud-premier, tevens de belangrijkste rivaal van president Viktor Janoekovitsj, onder zware westerse druk.

Ruim twaalf staatshoofden willen dat Timosjenko een eerlijke herziening van haar strafproces krijgt en goede medische behandeling van buitenlandse artsen blijft ontvangen. Door de slechte omstandigheden waaronder Timosjenko wordt vastgehouden besloten verschillende Europese leiders wedstrijden van het EK-voetbal te boycotten. Daarnaast vinden ze dat het rechtsstelsel in Oekraïne moet worden hervormd, en dat de parlementsverkiezingen later dit jaar eerlijk verlopen.