Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

PVV: ze bestelen de harde werkers

Om te voldoen aan het dictaat van Brussel wordt de economie kapotbezuinigd en de automobilist nog meer dan gebruikelijk belast. En dit gebeurt allemaal onder de verantwoordelijkheid van een VVD-premier.

Zo pakt de PVV de grootste partij van Nederland aan. Zaterdag, op de dag van het VVD-congres, pleitte PVV-leider Geert Wilders voor de afschaffing van het kwartje van Kok uit 1991. „Pure diefstal”, noemde Wilders deze extra accijns op de benzine. Ook pleit hij voor afschaffing van de forenzentaks en van de btw-verhoging. Die maken beide deel uit van het Lenteakkoord dat de VVD met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloot.

De aanvallen van de voormalige gedoogpartner doen de VVD pijn. Want de lastenverzwaringen in het Lenteakkoord zijn ook door de partij van Mark Rutte kritisch ontvangen. Noemde de premier de forenzentaks zelf niet een haar in de soep? Niet voor niets heeft hij aangekondigd dat de belasting van de woon-werkverkeervergoeding niet in het verkiezingsprogramma van de VVD zal komen.

Ook met het ‘dictaat van Europa’ legt Wilders de vinger op een gevoelige plek. Rutte toont volgens hem twee gezichten door in Brussel iets anders te roepen dan in Nederland. Dat verwijt krijgt de premier ook van andere partijen.

En hoe wil Wilders het wegstrepen van de lastenverzwaringen financieren? Door de ontwikkelingssamenwerking (ruim 4 miljard euro) te schrappen en het mes te zetten in de overheid. Dat zijn voorstellen die ook heel wat VVD-kiezers zullen aanspreken. „Wij komen wél op voor de hardwerkende Nederlander”, aldus Wilders.