Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Pirlo geeft Panenka verjaardagscadeau, plus de tien beste uitvoeringen ooit

Die Andrea Pirlo: hij deed het toch maar even, zo’n ‘Panenka’. Aanloop, lichaamstaal verraadt een uithaal, licht verkrampte doelman en dan vlak voor balcontact, als in een plotselinge slowmotion, de bal toucheren alsof het een babywangetje is. En laat het morgen nou exact 36 jaar geleden zijn dat uitvinder Antonin Panenka de voetbalsport verrijkte.

De vrolijke Joe Hart is geklopt door de 36 jaar oude truc, en hij weet het. AP / Matthias Schrader

Die Andrea Pirlo: hij deed het toch maar even, zo’n ‘Panenka’. Aanloop, lichaamstaal verraadt een uithaal, licht verkrampte doelman en dan vlak voor balcontact, als in een plotselinge slowmotion, de bal toucheren alsof het een babywangetje is. En laat het morgen nou exact 36 jaar geleden zijn dat uitvinder Antonin Panenka de voetbalsport verrijkte.

Hoe bijzonder het gisteren ook was van Pirlo - hij deed de Panenka terwijl Italië op achterstand stond in de strafschoppenreeks -, helemaal uniek was het niet voor hem. Anderhalf jaar geleden deed hij in aanloop naar dit EK al eens eenzelfde trucje tegen Montenegro:

Maar… Pirlo miste er ook wel eens eentje. Was dit dan wél het meest extreme moment waarop een Panenka ooit is ingeschoten? Nee, natuurlijk niet. Dat was immers de allereerste van Antonin zelf. In de EK-finale van 1976, onder immense druk, introduceerde hij de stiftbal om Tsjecho-Slowakije de Europese titel te schenken. Ten koste van toenmalig wereldkampioen West-Duitsland.

En nog een gewaagde editie: Zinedine Zidane in de finale van het wereldkampioenschap in 2006, Pirlo stond destijds ook in het veld en keek toe.

Engeland liet zich in 2004 in de kwartfinale van het EK tegen Portugal ook al eens voor de gek houden door een Panenka. Toen was het Hélder Postiga die doelman David James in de luren legde. Het is een van de uitvoeringen die geselecteerd is voor de compilatie van tien beste Panenka’s ooit. Er zit er ook eentje bij van Sc Heerenveen:

http://youtu.be/aWzn_zIlT_w

Terechte opmerking van een onzer lezers: Totti tegen Oranje op Euro 2000 hoort erbij.