Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

Opnieuw hoogleraar verdacht van wetenschapsfraude in Rotterdam

Opnieuw wordt een hoogleraar aan de Erasmus Universiteit verdacht van wetenschapsfraude. Het gaat om de Vlaamse hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de universiteit. Een integriteitscommissie die maandenlang onderzoek heeft gedaan naar de hoogleraar presenteert vandaag zijn rapport. Dit heeft een woordvoerder van de universiteit gisteravond bevestigd. De Erasmus Universiteit had al twee keer eerder te maken met wetenschapsfraude.

Marketingdeskundige Smeesters haalde eerder dit jaar de populaire media met zijn onderzoek dat aantoonde dat mensen met slordige bureaus efficiënter werken. Hij droeg ook bij aan de discussie over de rol van reclame in het ontstaan van eetstoornissen met een onderzoek dat uitwees dat een bedrijf beter kan adverteren met niet al te dunne fotomodellen.

Smeesters, van origine psycholoog, promoveerde in 2003 aan de universiteit van Leuven. Daarna werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Tilburgse universiteit. In 2007 stapte hij over naar de Rotterdam School of Management, waar hij in 2011 hoogleraar werd. NRC